Politika

ABAZOVIĆ: BORBA PROTIV KORUPCIJE SMANJIĆE NACIONALNE TENZIJE

Autor Lidija Roganović Izvor MINA

Crna Gora ne može riješiti probleme u kojima se decenijama nalazi, ni uspješno prevazići tranzicione procese, bez snažnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, koju mogu obezbijediti samo reformisano tužilaštvo i sudstvo, kazao je potpredsjednik Vlade.

Izvor: Vlada Crne Gore

On je, na sastanku sa predstavnicima Evropskog Savjeta za međunarodne odnose (ECFR), ocijenio da bi efikasna borba protiv korupcije značajno pomogla i spuštanju tenzija u crnogorskom društvu.

“Bez snažnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, koju mogu obezbijediti samo reformisano tužilaštvo i sudstvo, Crna Gora ne može iskoračiti iz problema u kojima se decenijama nalazi, niti može uspješno prevazići tranzicione procese u cilju demokratizacije društva”, poručio je Abazović.

On je kazao da se nada da će Tužilački savjet u što kraćem roku biti izabran, jer, kako je ocijenio, sa ovakvim tužilaštvom nije moguće isporučiti bilo kakve konkretne rezultate u prioritetnim poglavljima procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU).

„Mi Crnu Goru vidimo kao dio zapadnog svijeta i radimo sve, šta je u našoj moći, da ona u što kraćem roku postane prva naredna punopravna članica EU”, poručio je Abazović.

On je rekao da je zbog toga, pored borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, neophodno povesti i odlučnu borbu protiv narastajućeg nacionalizma i svih onih koji su „zaraženi virusom devedesetih godina, jer takve retrogradne politike ne mogu proizvesti novu vrijednost".

Abazović je rekao da skoro uvijek iza nacionalizma stoje prljavi kapital i interesi.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz kabineta Abazovića, iskazano zadovoljstvo zbog zadržavanja spoljnopolitičkih prioriteta i osnaživanja prozapadnog kursa Crne Gore.

“Ukazano je na potrebu stvaranja i jačanja mostova među svim iskrenim prozapadnim činiocima crnogorskog društva, kao temelj uspješnog okončanja evropskih integracija i izvjesnog članstva u EU“; navodi se u saopštenju.