Politika

PISONERO: Politički dijalog prioritet

Autor Kristina Stevović

Politički dijalog u Crnoj Gori je prioritet, kako bi država napredovala na putu ka Evropskoj uniji, poručila je u portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Ona je u intervjuu za Novu M pozvala sve crnogorske institucije i političke snage da sarađuju i budu konstruktivni, u skladu sa institucionalnim mandatima i odgovornostima, a u interesu građana Crne Gore.

„Naš izvještaj o proširenju ponudio je Crnoj Gori mapu sa ciljem da vam pomognemo da ubrzate potrebne reforme. Jasno je da je za ovo ključna politička volja i, naravno, po ovom pitanju mora da postoji konsenzus“, kazala je Pisonero.

Ona je naglasila da je potrebno očuvati nezavisnost pravosuđa i njegovih srodnih institucija.

„Takođe, neophodno je osigurati mjerljive rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kroz sistemsku primjenu finansijskih istraga, i unaprijediti rezultate u trajnom oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću“, navela je Pisonero.

Prema njenim riječima, veoma je važno da politička većina "ne zapadne u ćorsokak" kada su u pitanju imenovanja u pravosuđu, za koja je potrebna kvalifikovana većina u parlamentu.

 Na pitanje da li je Brisel spreman da pomogne u moderaciji unutrašnjeg političkog dijaloga u Crnoj ori, ona je odgovorila da će njihovu podršku imati sve zainteresovane strane koje su voljne da učestvuju u dijalogu, da preuzmu konkretne mjere da se prevaziđu podjele, da obezbijede stabilnost i da idu naprijed sa reformama.

„Očekujemo da Crna Gora, kao zemlja kandidat koja želi da napreduje u pregovorima, pokaže da ima inicijativu da održi takav dijalog, opet u najboljem interesu građana i evropske budućnosti zemlje“, poručila je Pisonero.