Politika

"DOBRO JE ŠTO U IZVJEŠTAJU EK NIJE KONSTATOVANO NAZADOVANJE, PROŠLA VLAST NAJODGOVORNIJA ZA STANJE U KOJEM SE NALAZIMO"

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Vlada će istrajno raditi na tome da Crna Gora bude prva sljedeća članica Evropske unije (EU), poručio je premijer Zdravko Krivokapić i dodao da ohrabruje što u izvještaju Evropske komisije (EK) nije konstatovano nazadovanje.

Zdravko Krivokapić (Prime Minister, Montenegro)
Izvor: NATO

Krivokapić je, u obraćanju javnosti povodom izvještaja o napretku Crne Gore u procesu EU integracija, naveo da taj dokument doživljava kao novu šansu da država bude bolja i naprednija na evropskom putu.

„Vlada će istajno raditi da što prije dođemo do kraja tog puta i budemo prva sljedeća članica EU“, poručio je Krivokapić.

On je rekao da ga je ohrabrila činjenica da u izvještaju nije konstatovano nazadovanje.

„Ipak, sve smjernice i preporuke koje je dala Ek za nas su od nemjerljive važnosti“, naveo je Krivokapić.

U izvještaju je, kako je kazao, apostrofirano ono na čemu je Vlada insistirala svih prethodnih mjeseci, a to je da su nužne što hitnije reforme u pravosuđu i tužilaštvu kako bi se poboljšala transparentnost i proaktivnost rada te praktično dvije grane vasti.

„Tek onda, kada te reforme budu efektivno sprovedene, bićemo u prilici da obezbijedimo eliminisanje svih nedostataka na koje opravdano ukazuje izvještaj, sa posebnim akcentom na još snažniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujuči rješavanje slučajeva nasilja nad novinarima i medijima“, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se to ne postigne, neće se doći do nezavisnog i efikasnog institucionalnog odgovora na mnoge afere, od kojih se u izvještaju spominje Koverta, čiji su direktni i indirektni akteri uveliko poznati.

„Upravo su ti akteri najodgovorniji za ekonomsku depresiju i koruptivno-kriminalni ambijent koji smo zatekli kao nova vlada“, kazao je Krivokapić.

On je pozvao Skupštinu da nastavi da doprinosi saradnji između izvršne i zakonodavne vlasti.

„Ali, ovaj put kroz unapređenje dijaloga unutar sebe, kako bismo što prije došli do neophodnih reformi u pravosuđu i tužilaštvu“, naveo je Krivokapić.

On je kazao da raduju pohvale EK koje se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, koja, kako je poručio, mora u perspektivi biti intenzivnija.

„Raduje nas konstatacija EK da je Crna Gora u potpunosti nastavila da usklađuje svoju vanjsku politiku sa stavovima zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU“, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, time su obesmišljeni propagandni pokušaji određenih političko-kriminalnih krugova da Vladu predstave kao antizapadnu.