Politika

DANAS IZVJEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE O CRNOJ GORI

Autor Kristina Stevović

Evropski komesar Oliver Varhelji će na sjednici Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove, predstaviti ovogodišnji Paket o proširenju koji uključuje i izvještaj o Crnoj Gori.

Izvor: Balsa Rakocevic/balsa_rakocevc_+38269650777_balsharako@gmail.com

Izvještaj EU sadržaće detaljan osvrt na politička, ekonomska i bezbjednosna kretanja u Crnoj Gori. Varhelji će dokument predstaviti članovima Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta (AFET). Prema saopštenju iz AFET, očekuje se da će u izlaganju pred Komitetom za spoljne poslove, evropski komesar potvrditi posvećenost EU procesu proširenja, sve dok zemlje kandidati sprovode vjerodostojne reforme i pridržavaju se vladavine prava.

"Ranije ovog mjeseca, na Samitu EU-Zapadni Balkan, čelnici EU i njenih država članica naglasili su da podržavaju evropsku perspektivu regiona i njegovu političku, ekonomsku i društvenu transformaciju. Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli pozvao je lidere da prevaziđu trenutni zastoj i nastave proces pristupanja", navodi se u saopštenju.

 Iz AFET ističu da svake godine Evropska komisija usvaja „paket proširenja“, odnosno skup dokumenata koji objašnjavaju politiku Evropske komisije u pogledu proširenja EU, uključujući i Strategiju o proširenju koja postavlja put naprijed i sagledava stanje u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Paket takođe uključuje izvještaje u kojima Evropska komisija predstavlja svoju detaljnu godišnju procjenu stanja u svakoj zemlji obuhvaćenoj procesom proširenja.

Konferencija za medije Varheljija počeće u 17 sati i 15 minuta, a oko 18 sati očekuju se izjave za medije šefice Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oane Kristine Pope i glavne pregovaračice Zorke Kordić.