Politika

VLADA ZADUŽILA MINISTARSTVO FINANSIJA DA OBEZBIJEDI POLA MILIONA ZA POLICAJCE KOJI SU BILI NA CETINJU

Autor Jovana Raičević

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao njen predsjednik Zdravko Krivokapić, donijela odluku na osnovu koje će se nagraditi pripadnici Uprave policije zbog "uspješno realizovanih aktivnosti vezanih za ustoličenje Mitropolita na Cetinju" .

Izvor: BOJANA CUPIC/Bojana Cupic

Kako navode iz Vlade, u pitanju je usvajanje informacije o obezbjeđivanju sredstava iz tekuće budžetske rezerve, i to u iznosu do oko 500.000 neto, odnosno do oko 900.000,00 eura bruto.

Takođe, "Donijeta je Odluka o izmjeni Statuta Društva sa ograničenom odgovornošću za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „ToMontenegro“. Jedini cilj ovog pravnog akta je ispunjenje zakonske obaveze registracije i evidencije povećanja kapitala društva „ToMontenegro“ kod Centralnog registra privrednih subjekata, koje je regulisano Odlukom Vlade od 1. jula 2021. godine kada je odobrena uplata tri miliona eura, tako da osnovni i uplaćeni kapital Društva iznosi 26 miliona eura" , saopšteno je iz Vlade.

"Usvojena je Informacija o prihvatanju Zajedničke izjave o slobodnom protoku podataka u regionu Zapadnog Balkana. U diskusiji je naglašeno da su, svjesne izazova digitalne transformacije u ekonomijama Zapadnog Balkana i značaja regionalne saradnje, kao i prepoznajući nužnost usklađivanja ambicija digitalizacije Zapadnog Balkana s vizijom i ambicijama Evropske unije, države ovog Regiona usaglasile Zajedničku izjavu o slobodnom protoku podataka u Regionu. Svrha ovog dokumenta, koji će, na inicijativu crnogorske strane, biti usmeno prihvaćen na Digitalnom samitu koji se održava u Podgorici u hibridnom formatu od 11. do 13. oktobra 2021, predstavlja nastavak zajedničke akcije i inicijative ka unapređenju regionalne saradnje i podrške digitalnoj integraciji kroz razmjenu informacija na otvoren, interoperabilan, siguran i pouzdan način" , navodi se u saopštenju.

"Vlada je usvojila Akcioni plan za implementaciju Industrijske politike Crne Gore 2019-2023, za period 2021-2022. godine koji, kako je naglašeno, predstavlja važan mehanizam monitoringa implementacije Industrijske politike na planu ispunjenja mjerila za privremeno zatvaranje Pregovaračkog poglavlja 20. Akcioni plan je sačinjen na bazi utvrđenih preporuka iz Izvještaja o realizaciji Industrijske politike za period 2019-2020. godine, kako bi se odgovorilo na izazove relevantne za razvoj industrije u uslovima oporavka u periodu nakon pandemije koronavirusa. Akcioni plan sadrži 63 aktivnosti sa indikatorima rezultata, za čiju implementaciju je predviđen finansijski okvir na nivou 450.838.056,83 eura, odnosno 235.244.763,13 eura u 2021. godini i 215.593.293,70 eura u 2022. godini. Planirane aktivnosti imaju razvojni karakter i usmjerene su, prije svega, na unapređenje konkurentnosti industrije i saradnju privrede i nauke, podržavaju razvoj zelene, klimatski neutralne ekonomije, kao i razvoj cirkularne industrije i digitalne transformacije preduzeća" , zaključuje se u saopštenju.