Politika

IZ EU PORUČILI: NAVODI IZ AFERE "PANDORA PAPIRI" DA SE ADEKVATNO ISTRAŽE

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori poručila je da očekuje da nadležni državni organi adekvatno istraže navode iz afere “Pandora papiri”, pišu Vijesti.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

”Očekujemo da ovi nedavni navodi, kao i svi drugi navodi koji se tiču korupcije ili mogućeg izbjegavanja plaćanja poreza, budu adekvatno istraženi od nadležnih nacionalnih organa”, kazali su Vijestima iz Delegacije EU.

Oni su podsjetili da će predstojeći godišnji izvještaj Evropske komisije, koji će uskoro biti objavljen, sadržati ocjenu ukupnog stanja u oblasti vladavine prava u Crnoj Gori, naglašavaju Vijesti.

Iz Ambasade SAD, za Vijesti su saopštili da nisu u mogućnosti da komentarišu slučajeve konkretnih pojedinaca pomenutih u “Pandora dokumentima”, ali podsjećaju da je predsjednik Džozef Bajden objavio memorandum kojim je ustanovio da je borba protiv korupcije ključni interes nacionalne bezbjednosti.

”U skladu sa tim memorandumom, Vlada SAD je pojačala napore u suzbijanju nelegalnih i netransparentnih finansijskih transakcija u zemlji i inostranstvu, uključujući smanjenje ofšor finansijskih tajni, snažnu primjenu saveznog zakona koji zahtijeva od američkih firmi da prijavljuju stvarnog vlasnika Ministarstvu finansija i, prema potrebi, identifikovanje potreba za novim reformama. Predsjednik Bajden se, takođe, obavezao da će raditi sa partnerima i saveznicima na rješavanju pitanja kao što su zloupotreba fiktivnih firmi i pranje novca putem transakcija nekretninama”, poručili su iz Ambasade.