Politika

ĐUKANOVIĆ DANAS NA SAMITU EU - ZAPADNI BALKAN U SLOVENIJI

Autor Jovana Raičević

Predsjednik Milo Đukanović učestvovaće danas na Samitu Evropska unija (EU) - Zapadni Balkan, koji se održava na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, on će u Ljubljanu otputovati na poziv predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela, predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i predsjednika Vlade Slovenije Janeza Janše.

„Samit će biti važna prilika za diskusiju o tome kako obezbijediti stabilnost regiona, osnažiti regionalnu saradnju i riješiti regionalne konflikte", kaže se u saopštenju.

Lideri će, kako je najavljeno, razgovarati i o socio-ekonomskim posljedicama pandemije i planu za oporavak u skladu sa Ekonomsko-investicionim planom.

Na Samitu se očekuje usvajanje Deklaracije sa Brda koja će potvrditi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana (ZB) i privrženost Unije politici proširenja.

„Pored šefova država i vlada EU i ZB, na Samitu će učestvovati i predsjednik Evropskog parlamenta, predstavnici Savjeta za regionalnu saradnju, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i Svjetske banke“, dodaje se u saopštenju.