Politika

VLADA IZDVAJA 1.2 MILIONA EURA ZA NABAVKU OPREME KCCG-U

Autor Jovana Raičević

Vlada je na današnjoj sjednici naglasila da pomenuti iznos iz budžetskih rezervi treba da obezbijedi ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

Izvor: BOJANA CUPIC/Bojana Cupic

Ostatak saopštenja sa pomenute sjednice prenosimo u cjelosti:

Vlada Crne Gore je na 41. sjednici održanoj 30. septembra 2021. godine, kojom je predsjedavao premijer prof. dr Zdravko Krivokapić,utvrdila Predlog zakona o mirnom rješavanju radnih sporova sa Izvještajem sa javne rasprave. Neophodnost donošenja novog Zakona proistekla je iz potrebe jačanja Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, unapređenja rješavanja postupka mirnog rješavanja kako individualnih tako i kolektivnih radnih sporova, kao i jačanje socijalnog dijaloga u Crnoj Gori. Takođe, Zakon je trebalo uskladiti i sa novim Zakonom o državnoj upravi, u smislu organizacije rada u Agenciji, podjele organa, kao i načina osnivanja Agencije. Predloženim zakonskim rješenjem preciziran je pojam kako individualnih, tako i kolektivnih radnih sporova, unaprijeđene su odredbe koje se odnose na kolektivne radne sporove, tako što su po svojoj pravnoj prirodi podijeljeni na interesne i pravne. Kod zaštite prava iz radnih odnosa previđena je obaveza vođenja spora prvo pred Agencijom, pa pred sudom, a izuzetak predstvalja prestanak radnog odnosa. Pored ostalog, revidirane su odredbe koje se odnose na uslove za izbor arbitara, odnosno miritelja, koji će morati da posjeduju licencu. Konstatovano je da se novim Zakonom, preko rada Agencije, kao specijalizovane i nezavisne institucionalne službe za vansudsko rješavanje kolektivnih i individualnih radnih sporova, stvaraju uslovi za uspješno poslovanje i unapređenje poslovnog ambijenta i doprinosi da Crna Gora i na ovaj način bude prepoznata kao država sa zavidnim nivoom vladavine prava, kako sa aspekta države, tako i sa aspekta ostvarivanja ljudskih prava.

Kako bi se stvorile pretpostavke za unapređenje ekonomičnosti, racionalnosti i efikasnosti stečajnog postupka, Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju. Inoviranim zakonskim rješenjem predviđeno je preciziranje određenih normi radi efikasnije primjene, otklanjanja slabosti uočenih u praksi i skraćenja pojedinih rokova. Značajna novina ovog zakonskog rješenja je uvođenje stručnog ispita i licence za stečajne upravnike, što će pružiti dodatne garancije za njihovo stručno i profesionalno obavljanje dužnosti. Uveden je i registar stečajne mase, koji je nedostajao u važećem Zakonu. U diskusiji je posebno naglašeno da donošenje predloženog Zakona predstavlja jednu od važnih karika u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, jer će se njegovom dosljednom primjenom onemogućiti potencijalne zloupotrebe u sprovođenju stečajnog postupka.

Vlada je utvrdila Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju. Osnovi cilj ovog propisa je prenošenje Direktive EU 2021/555 Evropskog parlamenta i vijeća o nadzoru nabavke i posjedovanja oružja, od 24. marta 2021. godine. Predlogom se, prije svega, uređuje razvrstavanje oružja u kategorije i propisuje da oružje i njegovi glavni djelovi moraju biti označeni jedinstvenom oznakom čime će se obezbijediti bolja kontrola vlasnika oružja, kao i praćenje oružja i municije.

U sklopu ispunjavanja preuzetih međunarodnih obaveza Crne Gore, Vlada je utvrdila Predlog zakona o kontroli izvoza robe dvostruke namjene. Donošenjem ovog propisa će se kreirati jedinstveni principi u izdavanju odobrenja za izvoz, tranzit, brokering i tehničku pomoć u vezi s robom dvostruke namjene, čime će se nacionalno zakonodavstvo većim dijelom usaglasiti sa međunarodnim propisima i standardima EU u ovoj oblasti. Novo zakonsko rješenje, pored usklađivanja sa propisima EU, podrazumijeva i harmonizaciju sa međunarodnim sporazumima iz oblasti izvozne kontrole, vezanim za oružje za masovno uništenje i projektile, za konvencionalnu vojnu opremu, kao i za robu dvostruke namjene koja se izvozi u zemlje pod embargom. Zahvaljujući pojednostavnjenju procedura kontrole izvoza, predlogom novog propisa doprinosi se smanjenju administrativnih opterećenja, čime se ostvaruju i ciljevi Vlade Crne Gore koji su usmjereni ka smanjenju biznis barijera, posebno u dijelu propisa kojim su definisani uslovi za vršenje nekomercijalnog izvoza, te u dijelu potpuno slobodnog režima prilikom uvoza robe dvostruke namjene.

Utvrđen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu u javnom sektoru. Predloženim propisom se odlaže primjena Zakona za 1. januar 2024. godine, kako bi se obezbijedilo adekvatno IT rješenje, koje će podržavati vođenje budžetskog računovodstva i finansijsko izvještavanje, u skladu sa obračunskim računovodstvenim principom. Istovremeno, stvaraju se uslovi za primjenu odredbi koje se odnose na obuku i sertifikovanje računovođa do 1. januara 2022. godine.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju protokola o izmjena i dopunama sporazuma o slobodnoj trgovini između EFTA Zemalja i Crne Gore, Izmjene sporazuma o poljoprivredi izmeđi Crne Gore i Švajcarske konfederacije, Izmjene sporazuma o poljoprivredi između Crne Gore i Kraljevine Norveške i Izmjene sporazuma o poljoprivredi između Crne Gore i Islanda. Usvajanjem Protokola i pratećih izmjena bilateralnih sporazuma o poljoprivredi osigurava se održavanje već uspostavljene zone kumulacije porijekla robe zasnovane na osnovu Regionalne konvencije o pan-euro-mediteranskim preferencijalnim pravilima porijekla (PEM Konvencija), ali sada, na tranzicionoj osnovi, koja će se primjenjivati paralelno sa pravilima porijekla iz važeće PEM konvencije, a sve do konačnog usvajanja revidirane Konvencije. U skladu sa pomenutim, novine se odnose samo na pravila porijekla, i u tom smislu pored aktuelnih pravila, postoji mogućnost i primjene tranzicionih pravila porijekla.

Usvojeni su Trideseti kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period april – jun 2021, kao i Petnaesti polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period januar – jun 2021. godine, koji će biti dostavljeni nadležnom odboru Skupštine Crne Gore na razmatranje.

Pored ostalog, Vlada je donijela i Kadrovski plan organa državne uprave i službi Vlade Crne Gore za 2021. godinu. Postupak izrade Kadrovskog plana za 2021. godinu, prvi put je sproveden kroz modernizovanu Centralnu kadrovsku evidenciju koja će omogućiti kvalitetnije praćenje realizacije Plana i na ovaj način će biti u svakom trenutku moguće izvještavanje o pokrenutim postupcima zapošljavanja, realizovanim postupcima zapošljavanja po zvanjima, nivoima, kategorijama i trajanju radnog odnosa, kao i postupcima koji nijesu realizovani u tekućoj kalendarskoj godini.