Politika

KRIVOKAPIĆ I FON DER LAJEN OBIŠLI IJZ: EU donirala automatizovani aparat za masovno PCR testiranje

Autor Gordana Bojanić

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, posjetili su danas Institut za javno zdravlje, gdje je predsjednica EK uručila vrijednu donaciju, potpuno automatizovani aparat za masovno PCR testiranje

Izvor: Vlada Crne Gore/Z.Đurić

Kako su naveli iz kabineta Krivokapića, oni su zajedno sa direktorom IZJZ Igorom Galićem obišli laboratoriju za molekularnu dijagnostiku u kojoj se nalazi aparat, koji je prvi ove vrste u Crnoj Gori, a koji, za razliku od dosadašnjeg načina rada, u potpunosti automatizuje i integriše proces testiranja od primarnog uzorka do izdavanja rezultata.

“Aparat je nabavljen putem tendera koji je raspisala Delegacija Evropske unija u Crnoj Gori za nabavku laboratorijske opreme, testova i potrošnog materijala. Ukupna vrijednost donacije sa testovima i potrošnim materijalom iznosi 659.994 eura”, navedeno je u saopštenju.

Premijer Krivokapić zahvalio se na značajnoj donaciji, apostrofirajući činjenicu da je EU najveći donator i investitor u Crnoj Gori.

Izvor: Vlada Crne Gore, Dati Bendo/© Dati Bendo