Politika

SJEDNICE SKUPŠTINE BIĆE ZAKAZANE TEK KADA SE POSTIGNE DOGOVOR UNUTAR PARLAMENTARNE VEĆINE

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Sjednice Skupštine Crne Gore biće zakazane kada se postigne dogovor unutar parlamentarne većine i kolegijuma predsjednika skupštine, saopšteno je Vijestima iz Skupštine Crne Gore.

Konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore
Izvor: MODNO/Nikoleta Vukčević

”Početak drugog redovnog (jesenjeg) zasjedanja u 2021. godini očekuje se uskoro, odnosno sjednice Skupštine biće zakazane kada se postigne dogovor u okviru parlamentarne većine i kolegijuma predsjednika skupštine, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena,” rečeno je Vijestima iz Skupštine.

Shodno Poslovniku o radu Skupštine drugo redovno, jesenje zasjedanje parlamenta počinje 1. oktobra.

U skupštinskoj proceduri je među politički prioritetnim pitanjima izbor predsjednika Državne izborne komisije jer su lokalni izbori u tri opštine u decembru, ali i izbor dijela članova novog Tužilačkog savjeta koji je uslov za početak promjena u Tužilaštvu, podsjećaju Vijesti.

Takođe i brojni zakoni i drugi akti, među kojima su predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, predlog Zakona o izmjeni i dopuni zakona o privrednim društvima, interpelacije za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti prosvjete i poljoprivrede, predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, izvještaj sa predlogom Administrativnog odbora da se protiv poslanika DPS-a Petra Ivanovića daje odobrenje za pokretanje krivičnog postupka...

Poslanici će uskoro razmatrati i interpelaciju za pretresanje rada Vlade iz oblasti vanjskih poslova, predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o sportu, Rezoluciju o stabilizaciji političkih prilika i pSotizanju evropskog konsenzusa, predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stručnom obrazovanju, predlog Zakona o zaštiti zaposlanih građana Crne Gore koji se upućuju na rad u inostranstvo, predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gimnaziji i drugim aktima, naglašavaju Vijesti

Poslanici Demokratskog fronta koji su krajem juna objavili bojkot parlamenta i uskraćivanje povjerenja predsjedniku Aleksi Bečiću. su na sjednici Administrativnog odbora podržali odluke kolega iz vladajuće cvećine, između ostalog i za izbor dva savjetnika šefa Skupštine, zaključuju Vijesti.