Politika

ODBOR PODRŽAO PREDLOG ZA POKRETANJE POSTUPKA ZA RAZRJEŠENJE ĐUKANOVIĆA

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

Ustavni odbor podržao je danas predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav.

15.2.1962. Milo Đukanović
Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Predlog je podržalo sedam članova Odbora iz parlamentarne većine, dok je šest iz opozicije bilo protiv, a inicijator rasprave bio je Klub poslanika Socijalističke narodne partije (SNP).

Predsjednik Kluba poslanika SNP-a Dragan Ivanović kazao je da tu partiju niko nije nagovarao da podnese inicijativu i da SNP ima integritet i drži do riječi.

On je rekao da je Đukanović trebalo da bude neko kome je najviše stalo da se u Crnoj Gori održi stabilan javni red i mir i zaštite građani.

„Svjedoci ste svih tih dešavanja na Cetinju. Da li bi toga bilo u toj mjeri da predsjednik države nije inicirao dolaženje i pozivao da se dođe“, naveo je Ivanović.

On je podsjetio da su bezbjednosne procjene ukazivale na rizik.

Prema riječima Ivanovića, bilo je za očekivati da Đukanović bude prvi koji će inicirati da se odustane od dolaženja na Cetinje i „da se vjerska zajednica pusti da se ustoličenje desi onako kako se to uvijek dešavalo“.

On je kolegama iz Odbora poručio da bi bilo dobro da se njihov predlog nađe pred Ustavnim sudom, da on cijeni je li Đukanović povrijedio Ustav.

„Smatramo da jeste. Očekujem da će naša inicijativa imati podršku u Odboru i da će imati podršku i na plenumu“, rekao je Ivanović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković ocijenio je da je incijativa SNP-a vrlo sterilna i da neće imati nikakav domet, već je za dnevno-poltičku upotrebu.

“Jer se na imenu Đukanovića i DPS-a najbolje gradi politički rejting. Vi morate biti antagonizirani pošto-poto protiv DPS-a ako mislite da opstanete na političkoj sceni”, naveo je Živković.

On je kazao da ga ne iznenađuje inicijativa jer, kako je naveo, stranke vlasti u ovom momentu rade na tome da sačuvaju poziciju vlasti i homogenizaciju “onoga što se definitivno ne može sačuvati”.

“Ideološki, programski potpuno različite politike koje tvore vlast u Crnoj Gori pokušavaju na neki način da dođu do zajedničke tačke saradnje, a jedina moguća zajednička tačka vladajuće većine je DPS i Đukanović”, rekao je Živković.

On je ocijenio da je “eksperimentalno-ekspertskom projektu” došao kraj.

“Možete vi danas jednom da se prelijepite, pa i drugi put, tolika je pukotina između vas”, kazao je Živković.

On je naveo da nema nikakvu potrebu, ni danas niti bilo kada, da brani lik i djelo Đukanovića.

“Nemam zbog toga što je današnja vladajuća većina na tekovinama onoga što je uradio DPS i njegov predsjednik. To je najbolji pečat našeg i rada Đukanovića. Vi danas u vlasti ste nastavili onim putem koji smo mi ucrtali”, naveo je Živković.

Prema njegovim riječima, danas u vlasti sjede građanske partije i politike koje “daju puno pogonsko gorivo nacionalističkoj i destruktivnoj politici Demokratskog fronta (DF) da nastavi putem gdje je stao 2006. ili 2015. godine”.

Govoreći o dešavanjima na Cetinju, Živković je naveo da građani koji su bili u Prijestonici 4. i 5. septembra nijesu ni fašisti, ni ustaše, niti su kriminalci, niti lopovi.

On je rekao da Poslanički Klub DPS-a i Đukanović nijesu bili na Cetinju da podgrijavaju strasti, niti da nekoga nagovaraju da juriša na kordone policije.

“Mislite li da neko ko je stvarao ove tekovine i prije i poslije 2006. želi da ruši institucije Crne Gore, da politika koja je bila zadužena da Crnu Goru vuče naprijed želi da udari na institucije sistema i policiju koja brani ustavni poredak”, pitao je Živković.

Živković je kazao da je svaki pokušaj da se DPS svrsta na stranu navodno nekih desničarskih, ekstremnih strukture u potpunosti pogrešan.

On je naveo da je suštinski problem to što u Vladi i većem dijelu vladajuće većine sjede ljudi koji se spremni bespogovorno da prime naloge iz druge države ili država i izvrše ih u Crnoj Gori.

“Imamo neskriveno priznanje lidera DF-a da moraju da odu po blagoslov u Srbiju da bi djelovali u Crnoj Gori”, kazao je Živković.

Poslanik Demokrata Vladmir Martinović rekao je da je apsolutno siguran da je inicijativa SNP-a u potpunosti opravdana, jer je, kako je naveo, Đukanović prekršio članove 6, 7, 8 i 14 Ustava.

„Poražavajuće je da neko ko treba da štiti ustavni poredak Crne Gore, svojim primjerom pokaže da je Ustav brana i zaštitnik države, bez obzira na to ko je na vlasti, prvi krene u gaženje ili rušenje istog“, naveo je Martinović.

Kako je rekao, Đukanović je pokazao da je sa savjetnikom za bezbjednost Veselinom Veljovićem pokušao na sve načine da inicira i pokuša da izazove haos i nemire u Crnoj Gori.

Država je, kako je rekao, pokazala institucionalnu snagu, a državni organi uspjeli su da sačuvaju i odbrane ustavni poredak.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić ocijenio je da su motivi predlagača inicijative isključivo politički.

On je naveo da mu je čudno da se kolege pozivaju na član Ustava koji govori o odvojenosti crkve i države kad „vladajuća koalicija ne bi bila vladajuća da nije bilo posredovanja srbijanske pravoslavne crkve“.

„Čimi se da je najvažniji motiv ovdje da pokušaju da se negdje saberu oko nečega, a to nešto je odnos prema DPS-u i personalno prema Đukanoviću. Nemojte nama, odnosno predsjedniku Đukanoviću, da prebacujete odgovornost“, rekao je Sekulić.

On je kazao da je odgovornost na Vladi, koja je, iako je znala za bezbjednosne izazove, insistirala na tome da ustoličenje bude na Cetinju, kao i na Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„Nikako ne možete u riječima Đuaknovića naći bilo šta što je povreda Ustava ili što je za jednog predsjednika neprimjereno da izjavi“, ocijenio je Sekulić.

Poslanik DF-a Branko Radulović naveo je da je “nema člana u Ustavu koji Đukanović nije prekršio”.

“Od kad je postao predsjednik ima li dana kada nešto nije uradio protiv Crne Gore”, pitao je Radulović.

Radulović je kazao da cijeni mnoge iz DPS-a.

“Ali gospodo iz DPS-a, vi ste njegov štit za ono što je njegova kriminogena prošlost. Đukanović je najveći teret Crne Gore”, kazao je Radulović.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je inicijativa još jedna politička ujdurma i da može biti i opasan presedan.

“Svi znamo da je besmisleno sve ovo. Nema tog Ustavnog suda na svijetu koji bi mogao da uskrati povjerenje predsjedniku zbog nekih izjava, ali ovo je sve pokazatelj dokle smo stigli, dokle ide taj politički marketing i demagogija”, rekao je Popović.

On je kazao da svi znaju da je uzrok “svog ovog haosa, koji se dešava u posljednjih nekoliko decenija, SPC”.

Poslanik DF-a Milun Zogović ocijenio je da Đukanović nikada nije imao političku odgovornost.

On smatra da je evidentna krivično-pravna odgovornost Đukanovića, jer je, kako je naveo, u događajima na Cetinju prekršio više članova Krivičnog zakonika.

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja ocijenio je da je inicijativa pravno neutemeljena i osuđena na propast.

“Podnosiocima inicijative savjetujem da nađu neki drugi način kako da naškode Đukanoviću, jer su mu ovim pomogli”, rekao je Škrelja.

Poslanica URA-e Suada Zoronjić kazala je da je Đukanović predsjednik svih građana Crne Gore, a ne samo određene grupe.

Ona je navela da ne vidi kakav je problem bio da se ustoličenje izvrši u Cetinjskom manastiru, ako to Ustav dozvoljava.

Zoronjić je rekla da je Đukanović okupio komite i sve “ljude koji su tog dana bili spremni da naprave situaciju, koja bi se odrazila negativno na sve građane Crne Gore”.

“Mislim da iz tog razloga zaslužuje naše nepovjerenje”, navela je Zoronjić.

Ona je objasnila da potpisi URA-e nedostaju iz tehničkih razloga i ponovila da će ta partija podržati inicijativu.

Poslanica DPS-a Jovanka Laličić ocijenila je da nema pravnog osnova za inicijativu.

“Mislim da je ovo jedna sterilna i potrošena ideja koja je unaprijed osuđena na propast i neusvajanje od strane Ustavnog suda”, navela je Laličić.

Ona je kazala da smatra da je Vlada morala da podnese ostavku, zbog toga “što je na svoj narod upotrijebila i povela hemijski rat”.

Ona je, obraćajući se Martinoviću, kazala da zna da im je "Milo kost u grlu, noćna mora, da im je kriv kad su bili opozicija i sada kad su vlast".

“Ali tih davnih devedesetih godina, koje su bile jako teške, Đukanović je bio taj koji je spriječio da Crna Gora uđe u rat, koji je spriječio da Crna Gora bude bombardovana. I to je nešto što tom čovjeku treba svaki građanin Crne Gore treba da pamti”, navela je Laličić.