Politika

"ZA VRIJEME PROŠLE VLADE FUNKCIONERIMA SU DIJELJENI STANOVI BEZ KRITERIJUMA I OGLAŠAVANJA"

Autor Jovana Raičević

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici , kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić usvojila Izvještaj o radu Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, za period januar – jul 2021. godine.

Izvor: Vlada Crne Gore/Z.Đurić

"U Izvještaju se, pored ostalog, navodi da je Savjet počeo sa prikupljanjem i naknadnim objelodanjivanjem podataka o sljedećim slučajevima: vjetroelektrana Možura, Crnogorski Telekom, Elektropriovreda Crne Gore AD Nikšić, poslovanje kompanija u Slobodnoj zoni Luke Bar i Duvanski kombinat, uvoz i izvoz cigareta i oružja, proizvodnja cigareta i oružja na teritoriji Crne Gore, Prva banka Crne Gore i Autoput Bar-Boljare" , saopšteno je iz Vlade.

Takođe, Savjet je prikupio i analizirao dokumentaciju vezanu za stambenu politiku prethodne Vlade. S tim u vezi, došlo se do informacija o podjeli oko 25 miliona eura kredita, oko 20 hiljada kvadratnih metara stambenog prostora u posljednjih desetak godina i 4,6 miliona eura kredita u posljednje tri godine. Riječ je o 580 lica, koja su dobila stanove ili kredite, od toga je namanje 175 funkcionera i 405 državnih službenika i namještenika.

"Funkcionerima su dijeljeni stanovi bez kriterijuma i bez oglašavanja, a dokumentacija je označena stepenom tajnosti „INTERNO“. Ukazano je i da je Nacionalni savjet utvrdio da je Vlada davala sudijama, tužiocima i sudijama Ustavnog suda stanove i kredite suprotno Zakonu o održavanju stambenih zgrada, u kojem je eksplicitno navedeno da se postupak, način i kriterijumi za rješavanje stambenih potreba sudija, državnih tužilaca i sudija Ustavnog suda Crne Gore, utvrđuju aktom Sudskog savjeta, Tužilačkog savjeta i Ustavnog suda Crne Gore. Takođe, pronađen je podatak da je nakon promjene vlasti, dok je prethodna Vlada bila u tehničkom mandatu, podijeljeno 119 državnih stanova i time državna imovina značajno oštećena" , dodaje se u saopštenju.

U Izvještaju je navedeno i da je Savjet primio 40 prijava koje su dostavili građani ili nadležni državni organi, a Stručnom tijelu su se direktno obratila tri zviždača koji imaju detaljnije informacije o predmetima u nadležnosti Savjeta, kao i više drugih lica. S tim u vezi, Stručno tijelo Savjeta je uzelo u rad i dodatne slučajeve. Do danas, Savjet je podnio 355 zahtjeva za dostavljanje informacija, na koje je dobijeno 286 odgovora od strane državnih organa, odnosno na 69 zahtjeva nije odgovoreno.