Politika

KRIVOKAPIĆ SA MERKEL U TIRANI: CRNA GORA PREDVODNIK U EVROPSKIM INTEGRACIJAMA, NAJNAPREDNIJI KANDIDAT ZA EU

Autor Jovana Raičević

Premijer Zdravko Krivokapić učestvovao je na radnom ručku sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i liderima zemalja Zapadnog Balkana, čija je glavna tema bila regionalna saradnja i mehanizmi za njeno unapređenje.

Izvor: Vlada Crne Gore

Tom prilikom je kancelarka Merkel naročito istakla da je Crna Gora najnaprednija država - kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, apostrofirajući važnost ideje zajedničkog regionalnog ekonomskog tržišta, koja po njenim riječima, može koristiti svim državama Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Vlade.

Izvor: Vlada Crme Gore

Premijer Krivokapić je zahvalio kancelarki Merkel na priznanju koje je udijelila Crnoj Gori, te na prepoznavanju reformskog i evropskog kursa nove vlade.

Izvor: Vlada Crne Gore/B. Ćupić

Na radnom ručku je dodatno naglašena potreba da se u narednim godinama nastavi rad u okviru Berlinskog procesa, kao jedne od najznačajnijih diplomatskih inicijativa od 2014. godine, čiji je cilj proširenje Evropske unije.

U tom smislu je izražena težnja da sve zapadnobalkanske države posvećeno rade na procesima unutrašnjih reformi, kako bi proces EU integracija tekao brže i intenzivnije.