Politika

CRNA GORA ĆE FINANSIJSKI POMOĆI UBLAŽAVANJE KRIZE U AVGANISTANU! KAKO?

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

Crna Gora će dati finansijski doprinos za ublažavanje tekuće humanitarne krize u Avganistanu, potvrdio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova/Tviter

"U ovom kritičnom trenutku, nade i očekivanja avganistanskog naroda usmjerene su prema svijetu. Svi smo se obavezali da ćemo ih podržati u njihovoj težnji za demokratijom, vladavinom prava, ljudskim pravima te društvenim i ekonomskim razvojem", rekao je Radulović uključivši se online na Ministarski sastanak na visokom nivou o humanitarnoj situaciji u Avganistanu, koji je danas održan u Ženevi.

Sastanak na kome je šef crnogorske diplomatije govorio na poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša, kako je saopšteno iz MVP, bio je prilika da se ukaže na izuzetno tešku humanitarnu situaciju u ovoj zemlji.

"Drastično pogoršanje cjelokupne situacije u Avganistanu, prvenstveno u smislu humanitarnih uslova, diktira potrebu bliske saradnje na multilateralnom nivou i aktivnog angažmana međunarodne zajednice koja mora djelovati jedinstveno, kako bi odgovorili uspješno na krizu koja će, nesumnjivo, imati dubok i dugotrajan uticaj na budućnost ove zemlje i njenog stanovništva", kazao je Radulović u svom obraćanju.

Uz iskazanu solidarnost narodu Avganistana ukazano je na akutne humanitarne potrebe i cilj koji podrazumijeva mobilisanje podrške za konsolidovani Brzi humanitarni apel i Plan za humanitarni odgovor. U tom kontekstu, ministar Radulović dodao je da svaka buduća avganistanska vlada mora uvažavati međunarodno pravo, te uputio apel da se u potpunosti štite ljudska prava i slobode svih Avganistanaca, posebno žena, djece i manjina.

“Avganistanski narod zaslužuje da živi dostojanstveno u sigurnom okruženju“ rekao je on, poručivši da buduće avganstanske vlade moraju osigurati stabilnost zemlje i pravo na dostojan zivot svojim građanima.

Kako se navodi u saopštenju, šef crnogorske diplomatije podsjetio je da je naša država, zajedno sa svojim partnerima, kontinuirano pružala podršku s ciljem izgradnje dugoročne bezbjednosti i stabilnosti, doprinoseći miru i demokratskom razvoju Avganistana, takođe, učestvujući u NATO ISAF i misiji “Odlučna podrška”.

Zaključivši da smo, kao pouzdan međunarodni partner i zemlja koja brine o dobrobiti ljudi širom svijeta i dalje nedvosmisleno predani napretku u postizanju zajedničkog cilja - stabilnog i sigurnog Avganistana, on je potvrdio da će Crna Gora takođe dati finansijski doprinos za ublažavanje tekuće humanitarne krize, dodaje se u saopštenju.

Tagovi