Politika

ĐUKANOVIĆ SA PECUTOM: DRAMATIKU STVARA ZLOUPOTREBA VJERE U POLITIČKE SVRHE

Autor Jovana Raičević

"Dramatiku događajima na Cetinju ne stvara vjersko, već političko pitanje i zloupotreba vjere u političke svrhe", kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Izvor: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Iz Đukanovićevog kabineta, saopšteno je da je u oprštajnu posjetu primio apostolskog nuncija monsinjora Luiđija Pecuta.

„Predsjednik je uz dobrodošlicu i zadovoljstvo ponovnim susretom sa monsinjorom Pecutom iskazao visoko poštovanje za moralni i duhovni ugled Svete Stolice u svijetu i zahvalnost za podršku koju je papa Franjo u više navrata uputio Crnoj Gori i njenom narodu“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je istakao da su sa visokom pažnjom pratili i konstruktivnu ulogu Svete Stolice u suočavanju sa kompleksnom političkim, ekonomskim i ekološkim izazovima u svijetu.

Izvor: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Kako je kazao, što Crna Gora veoma cijeni kao i frekventan dijalog na najvišem nivou koji su u međuvremenu imali sa Svetom Stolicom kroz više posjeta Vatikanu i posjetu državnog sekretara Pjetra Parolina Crnoj Gori.

„U tom kontekstu je istakao da ostajemo u realnoj nadi i velikoj želji da Sveti otac posjeti Crnu Goru u skladu sa prethodnim najavama i kada to bude moguće zavisno od razvoja pandemije“, kaže se u saopštenju.

Iz kabineta su kazali da je Đukanović pozdravio uspostavljenu uznapredovalu saradnju posebno u domenu arhivistike i istakao vrijednost prvog izdavačkog projekta zbornika dokumenata o Konkordatu Knjaževine Crne Gore i Svete Stolice iz 1886. godine.

Navodi se da su Đukanović i Pecuta razmijenili mišljenja i o aktuelnim regionalnim i unutrašnjim pitanjima u Crnoj Gori, imajući u vidu njegovo dobro poznavanje ovih prilika i interes Svete Stolice za njih.

„Uz izraženu zabrinutost za obnovljene retrogradne ideje u regionu ukazao je i na nedavni događaj na Cetinju, ističući da dramatiku tim događajima ne stvara vjersko, već političko pitanje i zloupotreba vjere u političke svrhe“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Kako je saopšteno, Đukanović je uz poruku da će Crna Gora opstati, naglasio da Crna Gora mora braniti sebe uz punu svijest da je najvažnije očuvati mir, stabilnost, međuetnički i međuvjerski sklad.

To su, kako je kazao, najveće tekovine moderne Crne Gore, odbranjene u prethodnih 30 godina iskušenja tokom kojih je Crna Gora bila pribježište za pripadnike raznih vjera i nacija, što smatramo moralnim kapitalom kojeg se nećemo odreći.

Đukanović je poručio da kako bi čuvali taj kapital, „moramo čuvati državu i siguran sam da ćemo uspjeti“.

Navodi se da je Pecuti uz zahvalnost za prijem iskazao razumijevanje za zabrinutost i podsjetio na sasvim drugačiji društveni momenat prilikom njihovog prethodnog susreta.

Pecuto je uz kazao da je ponekad stvari potrebno posmatrati sa distance i da će pomoć Svete Stolice svakako doći.

On je dodao da će obavijestiti Vatikan o onome što se dogodilo na Cetinju kroz objektivan prikaz svih strana, uključujući i Predsjednikovu zabrinutost.

„Budite hrabri, zato što uvijek moramo vidjeti kako ići naprijed uprkos svima i uprkos svemu“, kazao je Pecuto.

Pecuto je poručio da je Sveta Stolica uvijek blizu i uz Crnu Goru, i uvijek će raditi u korist mira i stabilnosti ove zemlje.

„Podsjetio je na značaj posjete kardinala Parolina uz napomenu da je Covid zaustavio posjetu Pape Crnoj Gori, ali da ideja o posjeti nikada nije stavljena po strani i da je i dalje u njegovom programu“, navodi se u saopštenju.

Iz Đukanovićevog kabineta je saopšteno da su se sagovornici saglasili i o potrebi posebnog i privilegovanog odnosa prema Balkanu kada je u pitanju njegova integracija u Evropsku uniju, imajući u vidu turbulentne istorijske periode kroz koje je region prolazio.

„Razmijenili su mišljenje o rastućim nacionalizmima i problemima sa kojima se Evropa suočava, a koji zahtijevaju dublja promatranja i posvećenost“, dodaje se u saopštenju.