Politika

KORDIĆ: Osnažiti poziciju Crne Gore u procesu pristupanja

Autor Aleksandra Milić Izvor MINA

Jedinstvenu poziciju Crne Gore kao predvodnice u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) potrebno je dodatno osnažiti političkim dijalogom na visokom nivou, s obzirom na jasni geostarteški prioritet kredibilne NATO članice, smatra glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Izvor: YouTube Print Screen

Kordić je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, na marginama Ekonomskog foruma u Karpaču, imala bilateralne konsultacije u oblasti evropske integracije sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova Poljske.

Ističe se da je Kordić u razgovoru sa državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Poljske Šimonom Šinkovskijem vel Senkom, ocijenila da su pristupanje EU i pregovarački proces snažan kohezioni faktor u crnogorskom društvu.

"Uz to, kontinuirao visoka podrška građana evropskom putu Crne Gore dodatno snaži ovaj ključni vanjskopolitički cilj naše zemlje koji predstavlja odrednicu stabilnosti i snaženja evropskih vrijednosti“ kazala je Kordić.

Navodi se da se Kordić zahvalila na podršci Poljske evropskom putu Crne Gore, posebno u kontekstu primjene Nove metodologije pristupanja koja podrazumijeva intenzivnije učešće zemalja članica EU u pristupnim pregovorima država kandidatkinja za članstvo.

"Ukazala je na potrebu da se jedinstvena pozicija Crne Gore kao predvodnice u pregovorima EU dodatno osnaži kroz politički dijalog na visokom nivou, s obzirom na jasni geostarteški prioritet kredibilne NATO članice", kaže se u saopštenju.

Šinkovski vel Senk je, kako su kazali, čestitao Crnoj Gori na rezultatima u pregovaračkom procesu, istakavši da će Poljska nastaviti da pruža punu podršku u ostvarenju misije da bude sljedeća punopravna članica EU.

Šinkovski vel Senk je ukazao da pored izvornog koncepta solidarnosti i partnerstva koji je vodilja Poljske u odnosima prema državama kandidatima za članstvo u EU, ta država spremna da kroz intenziviranje konferencija prenosi svoja iskustva evropske integracije i upravljanja fondovima EU.

"Zaključio je da postoje i konkretni instrumenti jačanja saradnje u sektorskim politikama EU u okrilju Berlinskog procesa, od digitalizacije, regionalne saradnje i partnerstava među gradovima do saradnje lokalnih samouprava", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je potpredsjednik Sejma Terlecki poručio je da je zajednički spoljno-politički interes i Crne Gore i Poljske crnogorsko učlanjenje u EU, i da postoji mnogo izazova na koje bi zajedničkim snagama trebalo odgovoriti, zbog čega buduće proširenje Unije ne bi smjelo da se dalje odlaže.

"U kontekstu očuvanja strateške autonomije EU, istakao je da je proširenje Unije na Zapadni Balkan strateški i geopolitički prioritet", navodi se u saopštenju.

Kordić je, kako se ističe, u kontekstu strateške stabilnosti cjelokupnog evropskog kontinenta, istakla je da Crna Gora, kao NATO članica, slijedi jasnu vanjsku politiku i evropska integracija obezbjeđuje komplementarne instrumente za to.

Različite regionalne inicijative kojima se pridružuje, kako je dodala, Crna Gora vidi prvenstveno kao mehanizam za brže ostvarivanje članstva u EU.

Poslanik i doskorašnji predsjednik Sejma Kuhćinjski predložio je da se konkretizuje parlamentarna saradnja Poljske s Crnom Gorom, ali i ostalim zemljama regiona Zapadnog Balkana.

"Naročito kroz uključivanje predstavnika legislativnih tijela zapadnobalkanskih država u postojeće inicijative koje Poljska predvodi i u kojima aktivno učestvuje, kao što je „Inicijativa tri mora“, koja za sada okuplja samo one zemlje Centralne i Istočne Evrope koje su već postale članice Evropske unije", kaže se u saopštenju.

Dogovoreno je da se bilateralne konsultacije u oblasti evropske integracije s Poljskom intenziviraju i da se osnaži saradnja kroz konkretne instrumente rane integracije, uključujući Konferenciju o budućnosti Evrope.

Tagovi