Politika

MEDOJEVIĆ ABAZOVIĆU: KO JE UVEZAO 12 ŠLEPERA CIGARETA I U JULU OŠTETIO BUDŽET ZA PREKO 11 MILIONA EURA?

Autor Jovana Raičević

Lider PzP-a Nebojša Medojević upitao je koordinatora službi bezbjednosti i predsjednika Savejata za borbu protiv korupcije Dritana Abazovića ko je uvezao najmanje 120 tona cigareta koje su, kako navode, prodate na crnogorskom crnom tržištu bez plaćanja akciza.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

On je naglasio da je švercom cigareta, samo u julu, budžet oštećen za više od 11 miliona eura.

"U julu 2021. država je naplatila akciza na cigarete u ukupnom iznosu od 5,4 miliona eura. Prosječna potrošnja cigareta u julu, kada u državi boravi 200.000 turista (prema zvanicnim podacima TO) potrošnja cigareta je minimum 200 tona, što znači da je akciza od 73,25 eura na 1.000 cigareta naplaćena za regularno uvezenih 74,4 tona cigareta. Kupljeno je i popušeno oko 200 tona cigareta u julu, a regularno ie oporezovano samo 74,4 tona cigareta",  naveo je Medojević na Fejsbuku.

On je upitao Abazovića i ko je odgovoran u policiji i Agenciji za nacionalnu bezbjednost ANB za ulazak 12 šlepera cigareta u zemlju, njihovo skladištenje u magacinima i distribuciju do dilera na ulici.

"Ko je odgovoran što je država izgubila minimum 8,8 miliona eura prihoda od nenaplaćenih akciza (120.000 kg x 73,25 eura) samo za mjesec jul. Tu je još i 2,5 miliona nenaplaćenog PDV-a ", dodao je Medojević.

Možda bi, kako kaže, Abazović mogao da odgovori na prosto pitanje: Ko je i kako ubacio i prodao 12 šlepera cigareta na ulicama Crne Gore samo u julu.

"Nadam se da nije teško pitanje jer ipak ovo je ekspertska Vlada koja je sastavljana samo po meritokratskom principu. To su sve munje žive. Ako koordinator svih koorinatora nema odgovor, onda ja otvoreno sumnjam da neko iz vrha ove Vlade uzima dio novca od švercera da bi ih i dalje štitio", zaključio je Medojević.