Politika

MANDIĆ: PRIJE ĆEMO SMIJENITI VLADU, NEGO ŠTO ĆEMO DOZVOLITI DA NE BUDE POPISA

Autor Jovana Raičević Izvor CdM

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da će taj politički savez prije smijeniti Vladu, nego što će dozvoliti da se ne održi popis stanovništva.

Andrija Mandić pink
Izvor: Youtube/Aleksandra Obradović

Navodi i da izmijenjeni tekst Temeljnog ugovora Crne Gore sa SPC, koji je crnogorska Vlada poslala patrijarhu Porfiriju, predstavlja novi potez kojim želi da se izbjegne potpisivanje tog ugovora.

"Neko želi da se izbjegne popis, kako se ne bi dobili relevantni podaci i kako se ne bi održao prvi slobodni popis od 1945. godine. Ako bi popis bio urađen ove godine, on bi dao važne podatke o nacionalnoj, vjerskoj pripadnosti, kao i o tome koliko stanovništva koji jezik govori”, naveo je, između ostalog, Mandić gostujući na RTV Pink.

Demokratski front će, ponavlja, prekinuti bojkot, kako bi došli u Skupštinu i glasali o zakonu o popisu, prenosi CdM.

“Popis mora da se održi jer nam je neprihvatljivo da nema popisa. Prije ćemo smijeniti ovu Vladu, nego što ćemo dozvoliti da se popis ne održi”,rekao je Mandić.

Govorio je i o Temeljnom ugovoru između Crne Gore i SPC.

“Temeljni ugovor se pretvorio od gotovine u jednu vrstu reresije i vi sada imate neki papir koji je promijenila Vlada Crne Gore, gdje je promijenjen tekst, a koji je poslat SPC i dobili smo odgovor od patrijarha Porfirija da jedna komisija u Patrijaršiji analizira taj tekst i da će se Sveti arhijerejski Sinod krajem avgusta odrediti prema izmijenjenom tekstu”, kaže Mandić.

Ono što zabrinjava, kako navodi, jeste izjava potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića da je iz onog usaglašenog teksta Ugovora uklonjeno sve što je suprotno interesima Crne Gore, izdvaja CdM.

“Sada se postavlja pitanje šta je to što je bilo na štetu i ko to procjenjuje šta su interesi Crne Gore. Da li je ovaj papir koji se sada predstavlja kao Temeljni ugovor dovoljan da ga prihvate arhijereji, jer jedino oni i patrijarh imaju pravo da u ime SPC procene da li je to ono što želi naša Crkva ili ne”, rekao je Mandić.

Mandić kaže da pošto je to važan ugovor, da izmjene predstavljaju novi potez kojim želi da se izbjegne potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore.

“Osim toga, nepovjerenje je veliko i mislimo da bi onaj tekst koji bi u konačnom bio usaglašen za svaki slučaj Krivokapić trebalo da potpiše u tajnosti i pošalje u Patrijaršiju, jer me je strah da bi se opet moglo desiti da i od nekog drugog dokumenta, koji bi prihvatili naši arhijereji, Krivokapić u poslednjem trenutku odustane”, navodi Mandić.