Politika

BOJANIĆ: Odluka o osnivanju Montenegro Works ishitreno predložena

Autor Kristina Stevović

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić bio je uzdržan po pitanju Odluke o osnivanju "Montenegro Works d.o.o." (Crna Gora radi), što je bio predlog ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

Izvor: Youtube/ screenshoot/ Vlada Crne Gore

Bojanić je, shodno zakonskim procedura, izdvojeno mišljenje sa obrazloženjem i pravno-tehničkim osvrtom uputio Generalnom sekretarijatu Vlade Crne Gore.

U dopisu Generalnom sekretarijatu Vlade naveo je kako smatra da je odluka o osnivanju tog preduzeća ishitreno predložena, bez predstavljanja valjanih razloga donošenja u roku koji nije dozvoljavao ozbiljnu analizu djelatnosti, poslovnog plana, jasne dinamike razvoja, načina finansiranja, kao i moguće posljedice takve odluke.

Prvi čovjek resora kapitalnih investicija je u obrazloženju naveo da su ga usmena analiza i razlozi hitnosti od strane predlagača još više uvjerili u ispravnost odluke da bude uzdržan prilikom glasanja po tom pitanju.

Njegova osnovna dilema je, kako je rekao, bila i to "da li je osnivanje tako predloženog preduzeća u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima i Uredbe o radu Vlade, odnosno da li tako osnovano privredno društvo ulazi u ingerencije rada dijela državne uprave".

“Ne manje je značajna visina predloženog osnivačkog kapitala u iznosu od 490.000 eura, što su svakako značajna budžetska sredstva u trenucima kad sva Vlada i njeni organi pokušavaju da racionalizuju troškove po svim osnovama”, istakao je Bojanić.

Postoji bojazan, kako je rekao, da se tim presedanom otvara mogućnost da svako ministarstvo krene sličnim putem.

"Odnosno da iz nekog razloga, bilo da je to nezadovoljstvo radom i angažovanošću nekog direktororata, direkcije ili odjeljenja ili manjkom novčanih sredstava, krene u osnivanje privrednog društva koje bi dobilo značajna novčana sredstva od osnivača-Vlade CG, a obavljao poslove koji su domenu rada državne uprave", rekao je ministar.