odbijen predlog

NIŠTA OD SMJENE KOVAČEVIĆA, O TOME SE NEĆE NI RASPRAVLJATI

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

Odbornici nikšićkog parlamenta odbili su, većinom glasova, predlog opozicije da se raspravlja o inicijativi za smjenu predsjednika Opštine Marka Kovačevića.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Predlog odbornika Demokratskog fronta (DF), Janka Milatovića, da se sa dnevnog reda skine inicijativa, podržala su 22 odbornika vladajuće većine, dok je protiv bilo 16 predstavnika opozicije u nikšićkoj Skupštini.

Inicijativa je pokrenuta, kako je navedeno, i zbog Kovačevićevog nерoštovanja usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kao i nedavnog “uvredljivog i sramnog javnog reagovanja povodom bezumnog čina skrnavljenja spomenika narodnom heroju Ljubu Čupiću na Trgu u Nikšiću”.

Milatović je zatražio da se ne razmatra inicijativa, koja je bila prva tačka dnevnog reda na današnjem zasijedanju, uz obrazloženje da Demokratska partija socijalista (DPS) uvijek poteže pitanja Srebrenice i Kosova, kada je god u problemu, a njegovi politički protivnici vrše vlast.

”Kako može Kovačević, koji je u vrijeme srebrenčkog zločina imao četiri godine, biti kriv za Srebrenicu ili što je neko ko se liječi i istovremeno pije alkohol oskrnavio spomenik narodnom heroju Ljubu Čupiću”, ukazao je Milatović.

U ime predlagača Inicijative, Boris Muratović iz DPS-a, rekao je da je odbijanjem da se raspravlja o inicijativi pokazan demokratski kapacitet vladajuće većine u nikšićkoj Skupštini.

“Razumijem i njihov strah da se ne glasa o predlogu za razrešenje Kovačevića, s obirom da postoji politička kriza i na lokalnim i državnom nivou. Zato ne smiju da dozvole da dođe do glasanja”, ustvrdio je Muratović.

On je naveo da je svega par dana nakon usvajanje predloga o rezuluciji o genocidu uslijedilo oštro negiranje Kovačevića.

”Zašto donosimo zakone i rezolucije ako će biti samo na papiru. Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić rekao je nakon usvajanja Rezolucije da se moramo suočiti sa mrčanom prošlošću i žao mi je što se u lokalnoj Skupštini otkazuje poslušnost predsjedniku svoje stranke”, rekao je Muratović.

On je kazao da je ideja antifašizma i slobodarskog duha utkana u biće svakog Nikšićanina i građanina Crne Gore, zbog čega se pokreću ove teme, za koje će neki neki reći da se ”bavimo prošlošću”.