Politika

MEDOJEVIĆ: DOK SE MI BAVIMO REZOLUCIJAMA O PROŠLOSTI, SRBIJA EKONOMSKI RASTE! PENZIJE ISPLAĆENE BEZ DOTACIJA IZ BUDŽETA

Autor Gordana Bojanić

Poslanik PzP-a Nebojša Medojević kaže da Srbija grabi krupnim koracima naprijed, dok se Crne Gora bavi rezolucijama o prošlosti.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

"Danas sam pročitao informaciju da je Fond PiO Srbije isplatio penzije iz sopsotvenih izvora , bez dotacija iz budžeta. To je veoma važan pokazatelj ozdravljenja javnih finansija i privrednog rasta i rasta zaposlenosti. Poznato je da je najvažniji izvor prihoda Fonda PIO naplata doprinosa na zarade . Činjenica da naplaćeni doprinosi na zarade aktulene generacije zaposlenih pokriva troškove aktulenih penzionera ukazuje na rast zaposlenosti , kao jednog od dva ključna pokazatelja privrednog rasta", napisao je jedan od lidera DF-a na svom Fejsbuku.

Kako kaže, rast zaposlenosti i rast izvoza su prametri koji najbolje ukazuju da ekonomija Srbije ima pozitivne i održive trendove rasta.

"Nažalost , stanje u Crnoj Gori je sasvim drugačije. U 2020. godini izvorni prihodi Fonda PIO pokrivali su samo 76,38 % troskova isplate penzija . A 23,62% isplaćenih penzija je pokriveno dotacijama iz budžeta (102,5 mil eura). Pad zaposlenosti , pad izvoza, pad direktnih stranih investicija, pad BDP od 6% u prvom kvartalu, pad naplate PDV , dvocifren budžetaki deficit, su neumoljivi pokazatelji negtivnih trendova crnogorske ekonomije. Očigledno da ova Kriva Vlada nema odgovore na ove izazove i da ih samo zanimaju provizije od finaijskih transakcija i nekontrolisano trošenje novca građana Crne Gore. Dok se mi bavimo nadgornjavanjem oko tema iz prošlosti, Srbija grabi snažnim koracima ka stabilizaciji javnih finansija i ekonomskom rastu", zaključio je Medojević.