Politika

DPS: VLADA DA UVEDE KONTROLU ZARAZE NA GRANICAMA

Autor Jovana Radunović Izvor MINA

Vlada mora da uvede kontrolu na granicama, jer je Crna Gora jedna od rijetkih država koja u vrijeme širenja delta soja virusa, pušta ljude da ulaze u zemlju bez ikakve kontrole zaraze, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Izvor: DPS Internet Tim

Iz te partije su pozvali Vladu i ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović, „da se ne blamiraju izmišljanjem mjera kakve ne postoje nigdje u svijetu“.

Umjesto toga, kako su ocijenili, u cilju zaštite građana i svih onih koji borave u Crnoj Gori kao gosti, Vlada mora da uvede kontrolu na granicama.

„Crna Gora je jedna od rijetkih, ako ne i jedina država, koja u vrijeme širenja delta soja virusa, pušta ljude da ulaze u našu zemlju stihijski i bez ikakve kontrole zaraze“, navodi se u saopštenju komisije za zdravstvo Glavnog odbora DPS-a.

Oni su ocijenili da ne postoji zemlja koja je na tako “grub i arogantan način” zaprijetila svojima građanima, da ako žele u ugostiteljski objekat moraju biti vakcinisani ili da plate PCR test.

„Iako se zalažemo da se svaki pojedinac vakciniše, i tako zaštiti sebe i druge ali i doprinese borbi protiv epidemije, imunizacija se nikako ne može sprovoditi prisilom i diskriminacijom građana“, dodaje se u saopštenju.

Iz DPS-a su ocijenili da je skandalozno što se mjera primjenjuje samo na crnogorske građane, a ne i na strance.

„To je samo mogao da smisli neko ko ništa ni o čemu ne zna – od medicine do ljudskih prava“, kaže se u saopštenju.

Iz te partije su kazali da je očigledno da su Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje najavom ovakve mjere pokušali da amaterski prekopiraju neku od zemalja EU.

Ali to je, kako su kazali, učinjeno „neznaveno i trapavo“.

„Jer, u pojedinim zemljama, recimo Austriji, postoji pravilo da gost ne može sjesti u ugostiteljski objekat ako nema dokaza da posjeduje jednu od tri zaštitne mjere od širenja virusa“, navodi se u saopštenju.

Iz DPS-a su pojasnili da tri zaštitne mjere podrazumijevaju vakcinu, antigen odnosno PCR test ili potvrdu da je prije određenog roka preležao virus, navodeći da su ti testovi za građane besplatni, odnosno da ih plaća država.

U saopštenju se dodaje da svako može svaki dan da se testira i da lično ništa ne plati.

„To Crna Gora sebi ne može da dozvoli, jer iziskuje puno novca, zato je prosto zapanjujuće da je nekome palo na pamet da ucjenjuje građane i traži od njih da plaćaju PCR test“, navodi se u saopštenju.

Iz DPS-a su poručili da se na taj način potpuno, u sred sezone uništavaju ugostitelji, posebno u djelovima zemlje gdje nema puno stranih turista.