Politika

SKUPŠTINSKI ODBOR RASPRAVLJA O SASLUŠANJU MINISTARKE BRATIĆ

Autor Jovana Radunović Izvor Pobjeda

Skupštinski Odbor za prosvjetu, kulturu, nauku i sport počeo je sjednicu na kojoj će odlučiti da li će biti održano kontrolno saslušanje resorne ministarke Vesne Bratić.

Izvor: Vlada Crne Gore/S. Matić

Inicijativu za saslušanje ministarke, povodom aktuelnih smjena i imenovanja direktora u obrazovnim ustanovama, podnio je Damir Šehović, poslanik Socijaldemokrata (SD) i predsjedavajući Odboru.

Obrazlažući inicijativu Šehović je kazao da školski odbori nijesu konstituisani skladno zakonu i da je to jedan od razloga za saslušanje.

“Drugi razlog je pravne prirode jer su gotovi svi direktori razriješeni protivno pravu i nezakonito. Ministarka je tvrdila da odbori nijesu konstituisani a oni nijesu mogli biti konstituisani jer Ministarstvo nije dostavilo predloge za njihove članove u odborima a bez njih odbori ne mogu biti formirani. Stavlja se na teret direktorima nešto što samo Ministarstvo nije uradilo”, rekao je Šehović.

Dodao je da je u prosvjeti napravljena klasična čistka, bez vrednovanja nečijeg učinka.

“Učinjeno je sve ono što je tvrđeno da neće biti učinjeno. Napravljena je čistka kako bi se doveli podobni”, kaže Šehović dodajući da oni koji ne podrže inicijativu podržavaju skandalozno ponašanje ministarke.

Član Odbora Marko Milačić kazao je da nije protiv saslušavanja ali da vidi, kako je rekao, selektivnost i dvostruke aršine.

“Mnogo bih lakše primio inicijativu za saslušanje da je došla od nekog drugog. Vi koji predlažete inicijativu napravili ste prosvjetu koja predstavlja ideološko krilo mafije. U trideset godina ste stvorili sistem gdje su sve škole služile u indirektnom smislu za održavanje režima kojim je vladao Milo Đukanović. To su bile klasične partijske ekspoziture”, izjavio je Milačić.

On je dodao da ima želju da stane u odbranu osobe koja je žrtva jer je, kako ja kazao, Bratić došla u ključni resor i ne trpi nikakve pritiske.

“Bratićkin grijeh je očigledno što želi da raskrsti sa ovim ideološkim sistemom koji je napravljen i plus što je Srpkinja što joj se ne može oprostiti sa raznih strana”, kazao je Milačić.

Tagovi