Politika

MEDOJEVIĆ: "PAŽLJIVO VOZI DŽIP MICKEJ, JER JE TO DRŽAVNA IMOVINA"

Autor Jovana Raičević

Jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević, nakon što je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić prijavio kupovinu najnovijeg mercedesa A klase, kazao je da je Spajić na ilegalan način obezbijedio kupovinu automobila.

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Medojević pita, odakle Spajiću pare da kupi Mercedesov džip od 65.000 eura, te navodi nekoliko razloga zbog kojih ispoljava uvjerenost u svoje tvrdnje.

“Tajno ugovorio zaduženje države od 750 mil eura i ugovorio kamate nepsorednom pogodbom, bez odluke Vlade, Skupštine. Angažovao City bank za aranžera emisije obveznica, pored dvije investione banke koje su aranžirale ranije emisije obveznica, bez tendera, neposrednom pogodbom, za višemilionsku nadoknadu”, kaže Medojević.

 Poručuje da je Spajić, neposrednom pogodbom kupio dva aviona Embrarer (bez motora) za 21 milion dolara.

Navodi da je u maju “dopustio šverc 94 kontejnera cigareta za koje su šverceri platili ljudima iz vrha vlasti 100 eura po paketu ili 9,4 mil eura”.

“U julu mjesecu je, bez odluke Parlamenta, tajno ugovorio nepoznatu finansijsku transakciju, nepoznatog iznosa, po nepoznatim uslovima, sa nepoznatim posrednicima, za hedžovanje valutnog rizika Ugovora o kreditu sa EXIM bankom. Nepoznato je koliko je novca poreskih obveznika Spajić stavio na ovaj hazarderski aranžman sa visokim rizikom”, objašnjava Medojević.

Kako je istakao, ovo su samo “najkrupnije protivzakonite transakcije koje je Spajić tajno, ali organizovano odradio sa našim parama”.

“Dakle, džip je kupljen od naših para, pa će biti i vraćen državi kao dio zaplijenjene imovine stečene kriminalom od strane ove organizovane kriminalne grupe finansijskih špekulanata i mešetara. Pažljivo vozi taj džip Spajić, jer je to džip građana Crne Gore čije si pare pokrao”, zaključuje Medojević.