Politika

KRIVOKAPIĆ: ZADATAK VLADE JE DA DRUŠTVO UČINI GRAĐANSKIM I DEMOKRATSKIM

Izvor MINA

Zadatak Vlade je da crnogorsko društvo učini istinski građanskim i demokratskim i da kreira ambijent u kojem će građanin moći slobodno da glasa za najbolje predstavnike, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

Izvor: Vlada Crne Gore /Đorđe Cmiljanić

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić se danas sastao sa predsjednikom Interparlamentarne unije (IPU) Duarteom Pačekom.

Navodi se da je Krivokapić iskazao zadovoljstvo što je u prilici da ugosti predsjednika IPU, globalne organizacija nacionalnih parlamenata svijeta.

On je dodao da je cilj Unije da štiti i gradi globalnu demokratiju kroz politički dijalog i konkretnu akciju.

“Zadatak ove Vlade je da crnogorsko društvo učinimo istinski građanskim i demokratskim, da kreiramo ambijent u kojem će građanin moći sasvim slobodno da glasa za najbolje predstavnike, po svom nahođenju, koji će se istinski boriti za dobro naroda”, rekao je Krivokapić.

On je, kako se navodi, pozdravio i podržao viziju i aktuelnu misiju IPU koja je konvergentna aktuelnim procesima u crnogorskom društvu.

"Gdje polako svaki građanin i svaki glas postaju bitni, a demokratija i parlament počinju u punoj mjeri da služe osiguranju mira, dijaloga, ljudskih prava, ravnopravnosti, osnaživanju mladih i razvoju društva", dodaje se u saopštenju.

Krivokapić je čestitao Pačeku na imenovanju i poželio mu puno uspjeha tokom predsjedavanja Unijom.

On je rekao da se nada da će dijaloški duh parlamentarizma biti dominantan.

"Koristim priliku da Vam zahvalim i za sve što je Portugal učinio tokom predsjedavanja EU, naročito tokom Međuvladine konferencije koja je rezultirala snažnom podrškom državama Zapadnog Balkana”, kazao je Krivokapić.

On je upoznao Pakeča sa Vladinom inicijativom za dosljedno poštovanje principa rodne ravnopravnosti i podmlađivanje stručnog kadra, koja je, kako je naveo, kompatibilna globalnoj viziji IPU.

„Ova Vlada se ne vodi politikantskim, već fundamentalnim, državnim interesima. Njenu trećinu čine žene, naše izuzetne koleginice, a dva ministra zajedno imaju godina koliko premijer", naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu i te parametre, aktuelna Vlada napravila je revolucionaran iskorak u odnosu na prethodne.

Pačeko je, kako je saopšteno iz Vlade, kazao da nacionalne demokratije mogu i treba da uče jedna od druge, i da je važno za svaku demokratiju da postoji razumijevanje među strankama.

On je rekao da je suština demokratije staviti državni i opšti interes ispred ličnog i partijskog, a dijalog je ključ za sve probleme i rješenja se nalaze unutar sistema.

“Pohvalio bih inkluzivnost koju zatičem i u crnogorskom parlamentu i u Vladi, i kada su u pitanju gospođe poslanice, ministarke i mladi poslanici”, dodao je Pačeko.