Politika

ĐUKANOVIĆU DAN DRŽAVNOSTI ČESTITALI PAHOR, MILANOVIĆ I PENDAROVSKI

Autor Jovana Raičević

Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću 13. jul – Dan državnosti Crne Gore čestitali su predsjednici Hrvatske Zoran Milanović, Slovenije Borut Pahor i Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Izvor: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Milanović uz najsrdačnije čestitke u ime građana i u svoje lično ime, navodi da nacionalni praznik slavimo u vrlo izazovnim vremenima, kada se cijeli svijet, kao i naše države, bore protiv pandemije i njenih posljedica.

“Izuzetno mi je drago što je svakim danom situacija bolja i vjerujem kako ćemo uspjeti savladati ove neviđene izazove te omogućiti našim građanima da se što prije vrate uobičajenom životu. Vjerujem kako ćemo nastaviti razvijati i jačati naše prijateljstvo te sarađivati u područjima od značajnog interesa. Pri tome nam naši saveznički odnosi daju dodatni podsticaj za produbljivanje saradnje, od bilateralne i globalne važnosti. Koristim priliku da istaknem kako Hrvatska daje punu potporu evropskim aspiracijama Vaše zemlje”, poručio je on.

 U čestitki predsjednika Slovenije se navodi da su odnosi između Slovenije i Crne Gore zasnovani na prijateljstvu, pozitivnoj i obimnoj saradnji i razumijevanju.

“Vjerujem da će ove snažne veze nastaviti da jačaju u budućnosti, stoga doprinijeti dobrobiti naših naroda. Iskreno vjerujem da su naši redovni razgovori i bliska saradnja u okviru inicijative Brdo-Brijuni procesa doprinijeli razvoju međunarodnih odnosa, kao i stabilnosti i razumijevanju u našem susjedstvu. Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da izrazim iskrenu nadu da će vaša zemlja postati članica Evropske uniju u najkraćem roku i ponovim da će Slovenija nastaviti da podržava crnogorske napore na putu evropskih integracija”, poručio je Pahor.

Predsjednik Sjeverne Makedonije naglasio je da je država Crna Gora jedan od njihovih najbliskijih prijatelja i saveznika, sa kojom dijele iste vrijednosti i poglede o bezbjednoj i prosperitetnoj Evropi.

“U naše prijateljstvo i savezništvo duboko su utkani bratski odnosi između naša dva naroda i, ubijeđen sam, da ćemo, na temelju toga, u godinama koje su pred nama, zajedničkim naporima doprinijeti izgradnji još čvršćih odnosa u svim oblastima od međusobnog interesa.U ovom kontekstu, koristim priliku da istaknem svoju ličnu posvećenost sveobuhvatnom unapređenju dobrosusjedskih odnosa i saradnje sa Crnom Gorom”, zaključio je Pendarovski.