Politika

ĐUKANOVIĆ:  Politike nacionalizma i fašističke ideje opet na sceni

Autor Kristina Stevović

Politike nacionalizma i fašističke ideje su opet na sceni, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i poručio da je potrebno uspostavili jasan politički demokratski front kako se one ne bi opet ponovile.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Đukanović je, nakon komemoracije u Memorijalnom centru Potočari, rekao da su ovakvi događaji prilka da se osnaži front otpora prema retrogradnim idejama.

„Politike nacionalizma i fašističke ideje su opet na sceni. Ukoliko ne budemo pravovremeno uspostavili jedan jasan politički demokratski front u odnosu na te ideje, prijeti nam opasnost da će se te ideje ponoviti, ali se nadajmo da ne sa ovako strašnim posljedicama“, kazao je Đukanović novinarima.

On je rekao da je vrijeme restauracije političkih ideologija iz ranih 90ih godina koje su dovele do narode do užasnih tragedija čija je kulminacija upravo u genocidu u Srebrenici.

„Vjerovali smo svi, očigledno prerano, da su te ideje i ideologije sahranjene u nesreći Srebrenice i drugim nesrećama na prostoru bivše Jugoslavije“, rekao je Đukanović.

Ali, kako je istakao, pokazuje se da će potrajati borba za usvajanje i poštovanje civilizacijskih vrijednosti u regionu i za ostvarivanje pune stabilnosti i evropske perspektive svake od država.

„Zato ne bih posebno komentarisao i pridavao značaj tim nerazboritim, neracionalnim, nerazumnim političkim porukama ovim tragičnim povodom“, poručio je Đukanović.

On je istakao da je danas u Potočarima ne samo da bi se poklonio žrtvama genocida u Srebrenici, već da izrazi poštovanje prema porodicama žrtava, institucijama Bosne i Hercegovine (BiH) i prema međunarodnim instutucijam koje 26 godina doprinose punoj istini i dostizanju pravde za počinioce tog najstrašnijeg zločina.

„Duboko sam uvjeren da bez pune istine i pravde ne možemo napraviti ni milimetra u obnovi pomirenja ukoliko ne primijetimo da se ne samo u našem regionu, nego i mnogo šire, te retorogradne ideologije opet „digle glavu““, kazao je Đukanović.

On je rekao da kada se pogleda politika i zapadne politike generalno vidi se da nije u pitanju samo balkanski fenomen.