Politika

OPOZICIJA NIJE PRIHVATILA PREDLOG BEČIĆA ZA LOKALNE IZBORE

Autor Kristina Stevović Izvor Dan

Predstavnicima vodećih opozicionih partija nije prihvatljiv predlog predsjednika Skupštine Alekse Bečića da lokalni izbori u više crnogorskih opština budu održani zajedno naredne godine.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Bečić je predložio da se dopuni Zakon o lokalnoj samoupravi, tako da se lokalni izbori za odbornike u Skupštini Cetinja, Mojkovca, Petnjice, Ulcinja i Berana održe kad i redovni izbori za odbornike u glavnom gradu, Bijelom Polju, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožajama, Žabljaku i Šavniku.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić, kazao je Danu da za DPS taj predlog nije sporan, ali da to treba da rješava Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu.

“Ovaj odbor je i osnovan zbog ovakvih i sličnih stvari. Ne vidim nijedan razlog zbog kojeg to i dalje ne bi bilo u nadležnosti ovog odbora, niti da je tu bilo šta sporno. Ne mislim da predsjednik Skupštine sa svojih deset poslanika, kao predsjednik Demokrata, može da riješi to pitanje”, rekao je Sekulić.

On je dodao da ako već treba da se mijenja zakon, onda da se mijenja u cjelini, a ne pojedinačne odredbe.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) su kazali da to pitanje treba da bude stvar konsenzusa tokom rada u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Portparol Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević je istakao da ta partija podržava održavanje lokalnih izbora u jednom danu, ali pod uslovom da se tada održe i vanredni parlamentarni izbori.

“Zajedno sa lokalnim izborima u svim, a ne samo u pojedinim sredinama, bili bi održani i vanredni parlamentarni izbori kojima bismo stavili tačku na političku i svaku drugu krizu u kojoj se Crna Gora nalazi”, rekao je Zirojević.

Portparol Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić naveo je da i BS podržava ovu inicijativu, ali i da takođe očekuju da tada budu i parlamentarni izbori.

“Očekujemo da u maju 2022. godine budu svi lokalni izbori, zajedno sa vanrednim parlamentarnim izborima. Dakle, za deset mjeseci očekujemo opšte izbore u Crnoj Gori. To je jedini izlaz iz političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora”, kazao Omeragić.