Politika

"USVOJENA REZOLUCIJA O SREBRENICI JE CIVILIZACIJSKA STVAR"

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Usvojena Rezolucija o Srebrenici je civilizacijska stvar, a društvo će iskoračiti naprijed onda kada takva pitanja ne budu izazvala polemiku, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na Samitu o demokratiji u Jugoistočnoj Evropi u Sarajevu.

Izvor: Vlada Crne Gore/ Đorđe Cmiljanić

On je govoreći na temu "Krajnja desnica u BiH i Crnoj Gori: Istorijski revizionizam i poricanje genocida", naglasio da je Crna Gora “svoje rekla u slučaju genocida u Srebrenici, kroz usvajanje Deklaracije i Rezolucije, 2009. i 2021. godine”.

Abazović je kao pozitivan primjer naveo smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, dodajući da zbog poricanja genocida u Srebrenici nikad nije smijenjen nijedan visoki funkcioner u regionu, uključujući Bosnu i Hercegovinu (BiH).

“Usvajanje Rezolucije pratilo je puno propagande i ona nije uperena protiv srpskog naroda, što je jasno naglašeno u jednom članu”, rekao je Abazović, saopšteno je iz Vlade.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u regionu, Abazović je naglasio da Balkan još nije iskoračio iz 1990-tih i politike nacionalizma, koja je obilježila taj period.

Prema riječima Abazovića, da bi bili dio Evropske unije mora se napraviti otklon od tema koje izazivaju podjele i posvetiti se ekonomskom oporavku i borbi protiv korupcije, kao glavnim problemima u ovom regionu.

"Umjesto prošlosti, posvetimo se izgradnji bolje budućnosti", zaključio je Abazović.