ZAVRŠEN SASTANAK

BEČIĆ: BILO JE PREDLOGA DA SE FORMIRA PRELAZNA VLADA, PREDLOŽENO ODRŽAVANJE LOKALNIH IZBORA U JEDNOM DANU

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je saopštio da na današnjem sastanku bilo predloga da se formira prelazna Vlada.

Izvor: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić izjavio je nakon sastanku lidera parlamentarnih stranaka koji održan na njegovu inicijativu, da je susret protekao u demokratskoj atmosferi te da će nastaviti da se sastaju i u narednom periodu kada očekuju da će im se pridružiti i politički subjekti koji danas nijesu prisustvovali sastanku.

Bečić je izrazio nadu da će se DF, SNP, Radnička partija i Prava Crna Gora uključiti na prvom narednom sastanku, ukoliko su, kako je kazao, svima nama u interesu evropske integracije i evropski put Crne Gore.

 Predsjednik parlamenta je kazao da je na današnjem sastanku bilo predloga da se formira prelazna Vlada.

“Bilo je ideja da je crnoj Gori potrebna prelazna Vlada, ali smo se mi usmjerili da se ovaj dijalog vodi u odnosu na one teme koje sam naveo u pozivu, a to su odluke koje zahtijevaju dvotrećinsku većinu. Protiv smo rušenja ove Vlade i protiv smo novih izbora. Mislim da građani odlično razumiju i dobro pamte šta je bilo ko izgovarao i sada i prije šest mjeseci i prije četiri godine”, rekao je Bečić.

On je saopštio i da su učesnici prvoga sastanka utvrdili sljedeće zaključke:

“1) Sastanak je protekao u demokratskoj atmosferi i uprkos različitim političkim stavovima mogu zajedno doprinijeti smirivanju tenzija. 2) Politički subjekti koji su danas prisustvovali sastanku nastaviće da se sastaju. 3) Sledeći sastanak održaće u prvoj nedelji avgusta. 4) Usaglasiće metodologiju rada za naredne sastanke. 5) Iskazano je očekivanje da će lista učesnika biti produžena, te da će im se pridružiti ostali koji nijesu prisustvovali sastanku jer ovaj proces nema alternativu”, poručio je Bečić.

Lider demokrata je kazao da je dogovoreno da se na sledećem sastanku konkretizuju predlozi za rješavanje v.d. stanja u pravosuđu.

“Dogovoreno je da na sledećem sastanku konkretizujemo predloge za rješavanje v.d. stanja u pravosuđu. Ja sam danas podijelio razmišljanje sa kolegama, na njima je da li će da podrže proces, a to su lokalni izbori koji isrpljuju i ovu zemlju i sve političke partije – da treba da tragamo za sistemskim rješenjem za održavanje lokalnih izbora u jednom danu. taj proces će trajati, ali treba preduzeti konkretne poteze”, zaključio je Bečić.