Politika

ODBOR JEDNOGLASNO ZA SKIDANJE IMUNITETA IVANOVIĆU

Autor Gordana Bojanić

Administrativni odbor jednoglasno je odlučio da se Skupštini Crne Gore predloži skidanje imuniteta poslaniku DPS-a Petru Ivanoviću.

Izvor: Printscree

Odbor je bio protiv zahtjeva za skidanje imuniteta poslanicima Milanu Kneževiću, Zdenki Popović, Milunu Zogoviću, Vladanu Raičeviću i Draganu Krapoviću.

Za ukidanje imuniteta Kneževiću, Popović, Zogoviću i Raičeviću glasalo je četiri člana Odbora, protiv je bilo sedam. Ukidanje imuniteta Krapoviću podržala su tri člana odbora, a protiv je bilo sedmoro. 

Zahtjev za skidanje imuniteta poslaniku DPS-a Petru Ivanoviću podnijet je zbog sumnje da je on s pozicije ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, prekoračenjem službenog ovlašćenja i nevršenjem službene dužnosti, drugome pribavio imovinsku korist koja prelazi iznos od 30.000 eura.

Katnić je na Odboru saopštio da se osnov sumnje potvrdio i nakon saslušanja svjedoka i osumnjičenih lica.

"Dokazi i podaci ukazuju da je Ivanović kao ministar poljoprivrede to svojstvo zloupotrijebio prilikom dodjele krajnjim korisnicima sredstava iz Abu Dabi fonda. Postoji sumnja da Ivanović nije poštovao predviđene procedure. Određeni korisnici nijesu ispunjavali uslove a dobili su kreditna sredstva", kazao je on.

Članica Odbora Daliborka Pejović kazala je da im je Ivanović olakšao glasanje jer je već saopštio da se neće pozivati na imunitet i koristiti tu mogućnost kao eventualnu opstrukciju.

Dodala je da Odbor ima saglasnost Ivanovića da se podrži zahtjev za skidanje njegovog imuniteta.

Predsjednik Odbora Milun Zogović na početku sjednice napomenuo je da po Poslovniku Skupštine poslanik uživa imunitet od dana konstituisanja Skupštine do prestanka mandata.

“Zahtjev za pokretanje postupka protiv poslanika, nadležni organ dostavlja predsjedniku Skupštine koji zahtjev prosljeđuje Administrativnom odboru. Državni tužilac ne može podnijeti naredbu o sprovođenju istrage, niti podići optužni predlog ako ne podnese dokaz da je odobrenje dato”, kazao je između ostalog, Zogović.

On je dodao da se protiv poslanika može pokrenuti postupak samo za krivično djelo za koje je odobrenje dato.

Skidanje imuniteta Petru Ivanoviću, SDT je tražilo radi vođenja istrage o nepravilnostima prilikom raspodjele i trošenja novca od poljoprivrednog kredita iz Abu Dabi fonda.

Možda ce vas zanimati