Politika

CRKVE NA SVETOM STEFANU PONOVO U VLASNIŠTVU MITROPOLIJE CRNOGORSKO-PRIMORSKE

Autor Jovana Radunović

Demokrate su saopštile da je odlučeno da se Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj vrati imovina na Svetom Stefanu, kao što je Islamskoj zajednici vraćena džamija u Pljevljima.

Izvor: MONDO/J.Stokić

“Kako nas je nelijepo tridesetogodišnje iskustvo naučilo, na sekularnu državu najviše su se pozivali oni koji sekularizam nijesu tumačili kao odvojenost crkve od javnih institucija, što ono u biti jeste. Njihovo tumačenje pojma sekularizma bilo je podređeno ličnim potrebama, prijateljskim i kumovskim vezama i uskostranačkim interesima. Na sekularizam su se pozivali dok su džamiju u Pljevljima pretvorili u naplatni punkt, a crkve koristili kao turističke atrakcije od kojih se naplaćuju birani pojedinci”, navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Ne cijeneći vjerujući narod, dodaju, bez obzira kojoj vjeri pripadao taj narod, vjerske objekte su otuđili od vjerskih zajednica, lišili ih svega duhovnog i dodijelili im najprizemnije funkcije.

Demokrate su, dodaju u saopštenju, od prvog dana stali u odbranu svetinja – pravoslavnih, katoličkih i islamskih.

“Kada je trebalo braniti Crkvu od njihove pohlepe, Demokrate su, vođeni čašću i potrebom za pravdom, nepokolebljivo bili uz Crkvu i vjerujući narod i odlučno i istrajno stali u odbranu svetinja. Kada je trebalo braniti džamije od njihovog razbojništva, Demokrate su bile tu da svaku džamiju pojedinačno brane”, ističu u saopštenju.

Navode da su ih isti oni koji su poharali vjerske zajednice optuživali za politikanstvo.

“Zato im danas poručujemo da upravo mi vraćamo imovinu koju su otuđili od vjerskih zajednica. Vraćamo je onome kome i pripada i da konačno vjerski objekti budu mjesto duhovnog okupljanja naroda, a ne mjesto za naplaćivanje računa ili bogaćenje kompromitovanih pojedinaca”, poručuju iz Demokratske Crne Gore.

Nedavno su, dodaju, džamiju u Pljevljima vratili Islamskoj zajednici, da ona opet bude mjesto molitve i mira.

“Danas vraćamo MCP četiri crkve koje se nalaze na Svetom Stefanu, kako bi one opet služile vjerujućem narodu i bile mjesto ljubavi i sloge. Uvažavajući vjerski pluralizam i cijeneći duhovnost svakog pojedinca, aktivno radimo na zadovoljavanju pravde kad su vjerske zajednice u pitanju, sa nadom da one nikada više neće biti žrtve pohlepe ma kog pojedinca ili režima, već svetionik vjernog naroda i mjesto njihove neraskidive veze”, zaključuju u saopštenju Demokrata.