Politika

KATNIĆ: Sve je učinjeno da bih nezakonito otišao u penziju!

Autor Jovana Radunović

Katnić je izjavio za RTV Rožaje da se desilo "nešto što nije uobičajeno ili nije zapamćeno u Evropi", a to je da zakonodavno tijelo izmjenom zakona želi da promijeni glavnog specijalnog tužioca i tužioce u Specijalnom državnom tužilaštvu

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da sve učinjeno da bi "otišao nezakonito u penziju, protiv pravila koja su do sada vladala".

"U tome se nije uspjelo, imam još dvije godine do 66. godine da radima i nastaviću da radim predano, dodao je Katnić.

On navodi da je potpuno prirodno da se vlast mijenja i da umjesto jedne skupštinske većine dođe nove i da realizuju svoj program.

"I to se radi do određenog nivoa. Ne radi se izmjenom profesionalnih državnih organa, kao što su policija, sudstvo i tužilaštvu, nego se mijenjaju ti najveći politički kadrovi, kao što su premijer, ministri, sekretari i drugo političko osoblje", izjavio je Katnić za RTV Rožaje.

Možda ce vas zanimati

Prema njegovim riječima desilo se "nešto što nije uobičajeno ili nije zapamćeno u Evropi", a to je da zakonodavno tijelo izmjenom zakona želi da promijeni glavnog specijalnog tužioca i tužioce u Specijalnom državnom tužilaštvu.

"Skupština ima pravo i legitimitet da donosi zakone, međutim moraju se pridržavati pravila kojih se moraju pridržavati svi od predlagača", saopštio je Katnić.

Dodao je da mora postojati legitimitet, odnosno uslov da bi se neki zakon promijenio.

"U konkretnom slučaju, nisu ispoštovani uslovi da bi došlo do njegove smjene, poput legitimnih izmjena Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakona o radu i tako dalje. Oni su već usklađeni sa najboljim pricinipama Evrope. Radilo se o situaciji da se promijenim lično ja, pa i drugi državni tužioci prije svega specijalni državni tužioci", naveo je Katnić.

Svakodnevni politički događaji, a kada nema funkcionalnog jedinstva u ostvarivanju glavnih ciljeva, imaju, kako je rekao, ozbiljne negativne posljedice na rad tužilaštva.

Prema njegovim riječima desilo se "nešto što nije uobičajeno ili nije zapamćeno u Evropi", a to je da zakonodavno tijelo izmjenom zakona želi da promijeni glavnog specijalnog tužioca i tužioce u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Odgovarajući na pitanje da li premijer Zdravko Krivokapić "ima o čemu da brine", Katnić je rekao "da je veoma važno da svako treba da radi svoj posao".

"Premijer da radi svoj posao, da ja radim svoj posao. Svi jedni druge pomažemo u tim rezultatima. Ko god bio, ako bi počinio krivično djelo iz nadležnosti Specijalnog državnog tužičaštva on bio bi procesuiran kao bilo koji drugi građanin. Ako kani počiniti krivično djelo ili ne daj bože, a ja vjerujem duboko da nije, da ga je več počinio sigurno da ima razloga da brine, jer mi ćemo procesuirati svakog počinioca. Nema nedodirljivih i nema selektivne pravde", zaključio je Katnić za RTV Rožaje.