Politika

ABAZOVIĆ: Crna Gora se više neće prepoznavati po švercu cigareta

Autor Kristina Stevović

Crna Gora ima ambiciju da se više ne prepoznaje po švercu cigareta i narkotika i u tom smislu je veoma značajno produbljivanje saradnje sa italijanskim bezbjednosnim strukturama, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Izvor: radekoprivica.com

Kako je saopšteno iz Vlade, on je nakon sastanka sa ministarkom unutrašnjih poslova Italije, Lućanom Lamorđeze, kazao da su odnosi Crne Gore i Italije višestruko intenzivni, naročito u oblasti bezjednosti.

Abazović je ocijenio da je Vlada demonstrirala odlučnost u borbi protiv protiv kriminala i korupcije.

"Ekspertiza italijanskih kolega biće od velike važnosti da završimo posao koji se tiče poglavlja 23 i 24, kao ključnog izazova u pregovaračkom procesu“, rekao je Abazović.

Lamorđeze je kazala da Italija snažno podržava reformski put koji će Crnoj Gori otvoriti vrata Evropske unije (EU), podstičući operativnu podršku u evropskim projektima borbe protiv organizovanog kriminala i vladavine prava.

Ona je kazala da su u kontekstu perspektive jačanja intezivne policijske saradnje između Italije i Crne Gore, među prioritetima zajedničke istražne aktivnosti, za traganje za i hapšenje bjegunaca osuđenih od italijanskih pravosudnih organa.

Ona je navela da se to odnosi i na borbu protiv transnacionalnih kriminalnih organizacija, u nadi da se brzo može finalizovati Tehnički sporazum između dvije zemlje za borbu protiv šverca narkotika.

“Potpredsjednik Abazović prihvatio je inicijativu ministarke Lamorđeze o potpisivanju Tehničkog sporazuma i pozvao je da posjeti Crnu Goru, iskazavši zahvalnost zbog ponuđene ekspertize u dijelu reorganizacije Ministarstva unutrašnjih poslova”, navodi se u saopštenju Vlade.