Politika

JOKOVIĆ: NA SLEDEĆEM SASTANKU DA SE NAĐU ODRŽIVA RJEŠENJA; LEKIĆ: DANAS POKAZANA OZBILJNOST

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Na sastanku parlamentarne većine dogovoreno je da se na sljedećem sastanku, tokom naredne sedmice, nađu održiva rješenja, kazao je poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

On je, u izjavi nakon sastanka, rekao da je sastanak protekao u tolerantnoj i otvorenoj atmosferi.

"U želji svih da se svi mogući problemi u odnosima na relaciji stranaka parlamentarne većine i odnosa parlamentarne većine i Vlade prevaziđu", kazao je Joković.

On je rekao da je bilo mnogo razgovora i zbog toga jer se završilo 200 dana rada Vlade i analiza postignutih ili nepostignutih rezultata Vlade.

Joković je istakao da nije bilo nikakvih tenzija između učesnika razgovora.

„Bilo je i radikalnijih predloga i onih koji su manje radikalni, ali imam osjećaj da preovladava potpuna želja svih da se dođe do dogovora“, poručio je Joković.

On je kazao da su zahtjevi bili od toga da se može ići na izbore, do toga da treba razgovarati.

Joković je naveo da je preovladalo mišljenje skoro svih, da je takvo stanje statusa kvo neodrživo.

„Imam osjećaj da je moguće postići dogovor i približiti stavove i onih koji su za radikalniju promjenu i onih koji su za razgovore i pronalaženje rješenja kako bi ova parlamentarna većina nastavila da funkcioniše“, rekao je Joković.

Vjeruje, kako je kazao, da će se smanjiti tenzije između određenih subjekata koji čine parlamentarnu većinu.

Na pitanje da li je bilo riječi o tome da se razgovara sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, Joković je rekao da je bilo riječi da se razgovara sa svima i da vjeruje da će konačan dogovor biti na sastanku sljedeće sedmice.

Lider Demosa Miodrag Lekić, kazao je da je jedan od uzroka negativnom toku političkih procesa bila činjenica da se parlamentarna većina nije sastajala.

To je, kako je ocijenio, bila velika greška.

„Nismo došli do sinteze stavova, da ne bude preoptimistički zaključak, ali smo uspjeli da bez povišenih tonova saopštimo i razlike“, rekao je Lekić.

On je kazao da su se dogovorili da i u varijanti promjena, te promjene budu na bazi pravila i na bazi zajedničkog dogovora.

Lekić je ocijenio da se nije imalo razloga za optimizam, imajući u vidu stepen napetosti u političkom životu, ali smatra da je sastanak ipak bio uspješan i da je približio stavove i težnju da se dođe do zajedničkog zaključka.

„Nekada su parlamentarne većine bile potpuno drugačijeg tipa, došao bi neki veliki šef koji bi izdiktirao zaključke“, rekao je Lekić.

Prema njegovim riječima, ako nijesmo zadovoljni funkcionisanjem parlamentarne većine, „makar nije bilo tog velikog šefa, nego pokušaj da dođemo zajednički, na demokratski način do određenog rezultata“.

„Danas je pokazana jedna ozbiljnost, da se dolazi do razgovora, do perspektive dogovaranja i konsenzusa“, poručio je Lekić.