premijerski sat

KRIVOKAPIĆ: IZJAVE ZVANIČNIKA SRBIJE NEZABILJEŽENE U ISTORIJI CRNE GORE, VRIJEME DA AKCENAT STAVIMO NA ONO ŠTO NAS SPAJA

Autor Gordana Bojanić

Premijer Zdravko Krivokapić odgovarao je na pitanja šefova klubova poslanika ili ovlašćenih lica.

Izvor: Vlada Crne Gore/S. Matić

Premijerski sat je počeo bez poslanika najveće koalicije iz vlasti - Demokratskog fronta (DF) i najveće opozicione partije Demokratske partije socijalista (DPS) koji bojkotuju parlament.

NAPADNI NA VJERSKE OBJEKTE

Poslanik Momo Koprivica je u ime kluba poslanika Demokrate-Demos pitao predsjednika Vlade o napadima na vjerske objekte.

Premijer je kazao da Uprava policije nema saznanja da napadi na vjerkse objekte ima za cilj destabilizaciju zemlje.

"Riječ je manjim grupama koji svoje nezadovoljstvo ispoljavaju na ovaj način. UP će nastaviti sa aktivnostima kako bi se spriječili napadi na vjerske objekte, situacija je stabilna i pod kontrolim", kazao je premijer.

On je kazao da je danas jedna grupa pokušala da uđe u manastir na Cetinju.

"Ta grupa je bila mala i nije završila svoj posao bez obzira ko je bio nalogadavac. U Crnoj Gori se još nije desilo da je nađen nalogodavac, samo izvršitelj nekog djela", kazao je premijer.

Premijer je kazao da su on i predsjednik Skupštine na meti napada medija.

“Napadaju mene, predsjednika Skupštine i sve one koji žele da Crna Gora bude drugačija. Da bi bila drugačija svi treba da se mijenjamo, počevši od mene lično. Ja sam se u oktobru opredijelio da neću zamjenu nego promjenu. Zato je obaveza svih nas da se Vratimo Crnoj Gori. Ova Vlada ima jasnu viziju kako Crna Gora može da izgleda 2024. godine i kako građani mogu da žive bez da ih neko potkupljuje”, kazao je premijer.

PLAN ZA PREVAZILAŽENJE KRIZE

Predsjednik kluba Socijaldemokrata Ivan Brajović pitao je premijera da li ima plan za prevazilaženje ove, kako je ocijenio, do sada nezabilježene političke situacije u kojoj se nalazi Crna Gora.

"Ne podržava vas opozicija, ali ni dio vladajuće kolacije. Vlada je izgubila većinu i povjerenje u ovom parlamentu. Da li osjećate odgovornost da ličnim činom izvršite deblokadu, nije prirodno da se baš ne slažemo niučemu", kazao je Brajović i dodao da o krizi treba razgovarati sa svima, a ne samo sa predstavnicima vlasti.

Krivokapić je kazao da pitanje povjerenja ne treba da bude lična impresija, već povjerljiva činjenica.

"Ja mislim da vaša stranka nema cenzus za parlament. Nazvati ovu situaciju nezabilježenom je nekorektno. Pitanje kvoruma Skupštine je pitanje za poslanike, ne za predstavnike Vlade. Jedno je sigurno, pobjeda koja se desila u avgustu ne smije biti dovedena u pitanje", kazao je premijer.

On je rekao da je Crna Gora lider u pregovorima sa EU, ali samo u dužini pregovaranja i da je tvrdnja da direktor ANB-a nije izabran po zakonu, neosnovana.

"U pravu ste samo da Crnoj Gori treba rad, red i pomirenje, ali ne kao do sada 'ja u klin, a vi u ploču", kazao je Krivokapić

Brajović je rekao da premijer ne odgovara na postavljena pitanja.

"Vi smislite neku priču i obraćate se 'dragom narodu'. Na izborima smo nastupali samostalno, izabrani smo u parlamentu. Vi ste bili na čelu liste, ne znate ni sami kako, postali ste premijer. Ono što samo vi znate je količina obmane prema onima koji su vas postavili na tu listu. Ne treba da pričate o nečijem legitimitetu", rekao je Brajović i dodao da je rješenje krize da premijer podnese ostavku, a ne da parlament drži u blokadi.

"Kriza jeste, vi nemate većinu. Što god pozicija bude nudila, ako je Vaše rušenje, naravno da će dobiti našu podršku", kazao je Brajović.

Krivokapić je kazao da je Brajovićeva stranka direktan saučesnik i krivac za stanje u kojoj se država nalazi.

"Lepeza pitanja koje ste postavili su od ekonomije pa do sporta. Na sledećem premijerskom satu postavite konkretna pitanja i dobićete odgovore. Ova Vlada je od početka minimalizirana da kada bi građani vas slušali stekli bi pogrešan utisak. Dobićete izvještaj rada Vlade u prvih 203 dana", kazao je premijer i dodao da je "lako biti poslanik, a najteži posao je u Vladi".

ODNOS SRPSKIH ZVANIČNIKA PREMA CRNOJ GORI

U ime kluba poslanika „Crno na bijelo”, poslanik Srđan Pavićević pitao je premijera kako on tumači, u kontekstu najnovijih političkih događanja, odnos srpskih zvaničnika prema Vladi, premijeru i zvaničnoj politici Crne Gore i njenim protagonistima.

Premijer je kazao da u istoriji Crne Gore sa najvećih državnih adresa neko upućuje otrovne strijele Vladi.

"Vlada radi na nadgradnji odnosa sa susjedima, za napredak cijelog regiona. Mi nemamo otvorenih pitanja sa susjedima, posvećeni smo dobrim odnosima sa Srbijom. Ne postoji ministar iz ove Vlade koji nije posjetio Srbiju, jedino premijer nije. Turisti iz Srbije koji nesmetano borave ovdje dokaz su da nema prepreka u ekonomskoj saradnji. Politika ne utiče na međuljudske odnose građana", kazao je Krivokapić.

Pavićević je kazao da "mjera srpstva" u Crnoj Gori ne može biti uokvirena u stavove predsjednika Srbije.

"Srbi u Crnoj Gori imaju maticu, a to je Crna Gora, ne Beograd. Crna Gora mora biti građanska država ako mislimo da nema podjela. Ovo su naslijeđene podjele. Samo ekonomskim preporodom možemo naprijed. Tada se nećemo baviti nacijama, nego budućnošću", kazao je premijer.

NEZAPOSLENOST

Poslanik Bošnjačke stranke Amer Smailović pitao je šta Vlada namjerava da uradi u narednom periodu kako bi zaustavila porast broja nezaposlenih.

Premijer je kazao da je prioritet da ljudi ne idu u ekonomsku migraciju, ali da je pomak nemoguć ove godine.

"Mi nismo izazvali brojne probleme, ali nismo imali vremena ni da reagujemo", kazao je premijer i dodao da je u Luksemburgu saznao za projekte koji su bili planirani na sjeveru, a koji nisu realizovi.

RAD VLADE U PRVIH 200 DANA

Predsjednik kluba Socijaldemokratske partije i albanske koalicije „Jednoglasno” Raško Konjević pitao je premijera Krivokapića za ocjenu rada Vlade u proteklih 200 dana.

„Zatečeno stanje je bilo poprilično kompleksno, imajući u vidu zaostavštinu prethodne vlasti koja je iza sebe ostavila duboko podijeljeno društvo, razorene institucije u službi jedne partije i ekonomiju pred bankrotom. U značajnom periodu Vaše karijere bili ste dio izvršne i zakonodavne vlasti i više Vam je nego jasno koliko vremena je potrebno da bi se određene promjene sprovele u djelo“, kazao je premijer i istakao da su i pored toga, ostvareni zapaženi rezultati koji u značajnom dijelu prevazilaze realna očekivanja sa početka mandata ove Vlade.