Politika

DEMOKRATE: DF POKUŠAVA DA NANESE ŠTETU VLADI I VLADAJUĆOJ VEĆINI

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Povodom mnogobrojnih optužbi Demokratskog fronta na račun Demokrata, saopštenjem se oglasila i partija predsjednika Skupštine.

Izvor: Demokrate

Demokratski Front (DF) pokušava da izazove tenzije, da nanese štetu kolegama sa kojima čine vlast, ali i samoj Vladi, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori.

Iz te partije su kazali da razumiju ako je to politička agenda DF-a u cilju njihovog boljeg pozicioniranja.

"Ali im na tako politički besmislene udarce nećemo odgovarati na isti način, već isključivo i samo istinom, a u cilju zaštite svakog građanina ove zemlje", poručili su iz Demokrata.

Demokrate, kako su naveli, kao ozbiljan politički subjekat imaju moralnu i profesionalnu obavezu da javnosti predoče činjenice, kako građani i "cijelo društvo umorno od zla, ne bi bili žrtve lažnih informacija, neutemeljenih impresija pojedinih poslanika i selektivnog pružanja informacija".

Demokrate su kazale da su predložili amandman broj pet, ali i poslanica DF-a Branka Bošnjak.

Iz te partije su napomenuli da taj amandman podrazumijeva da se napokon sa srpskog naroda skine hipoteka kolektivne odgovornosti i da se prvi put i formalno zahtijeva da se ne dozvoli proglašavanje Srba kao genocidnog naroda.

Demokrate su pojasnile da je amandman podrazumijevao da krivicu za genocid snose individualci, a nikako srpska nacija.

Oni su kazali da se sve to nije svidjelo DF-u.

“Glasajući protiv ovog amandmana pokušali su da ugroze interese srpskog naroda kako bi politički profitirali i u potpunosti su zanemarili činjenicu da se prvi put pruža mogućnost da se sa Srba skloni etiketa genocidnog naroda", navodi se u saopštenju.

Demokrate su ocijenile da DF, u cilju nekorektnog pokušaja sticanja “najjeftinjiih političkih poena, trguje sa teškim pitanjem zločina na teritoriji bivše Jugoslavije" i dodale da nažalost nijesu jedini koji to rade.

“Naša obaveza prema građanima Crne Gore, ali prije svega drugog prema istini je da, ne udvarajući se bilo kome, ni u primisli ne pokušavamo da na ovoj užasnoj zaostavštini raspada bivše Jugoslavije politički profitiramo”, poručile su Demokrate.

Oni su kazali da čvrst i na svakom nivou pošten i dosledan stav, predstavlja koliko najžešću odbranu interesa cijelog našeg društva, toliko i civilizacijski iskorak van perfidne dnevne politike koja ne preza ni od najgorih zloupotreba.

“One koji nas danas optužuju, po ko zna koji put, za kojekakve “izdaje”, “prodaje interesa” srpskog naroda, saradnju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) nažalost ne zanima istina, što se krajnje jasno vidi po njihovom pristupu da armijom botova pokušaju da uguše istinu, koji zbog toga najoštrije osuđujemo”, kaže se u saopštenju.

Iz Demokrata su poručili da i da DPS nije bio u sali Rezolucija o Srebrenici, sa prethodno pomenutim amandmanima, bi bila usvojena.

"Mi imamo profesionalnu obavezu, da ravnopravno i objektivno, kako to uvijek i do sada bio slučaj bez obzira o kojoj se naciji radi, da stanemo u zaštitu srpskog naroda kako se ne bi dozvolile raznorazne manipulacije ili optuživanje i etiketiranje jednog naroda", naveli su iz Demokrata.

Iz te partije su poručili da nemaju obavezu, niti će na istu ikada pristati, da prate jeftine pokušaje politikantstva, već će, kao i uvijek, biti na strani pravde i istine.

"U tom svjetlu, imamo samo jedno pitanje za naše uvažene kolege sa kojima činimo parlamentarnu većinu: Je li sve ovo što radite vrijedno par glasova", zaključuje se u reagovanju Demokrata.