Politika

BEČIĆ: Neophodan je dijalog, rušenje Vlade nije rješenje

Autor Jovana Radunović Izvor MINA

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić komentarišući česta neslaganja na relaciji izvršne i zakonodavne vlasti kazao je da je u Crnoj Gori u posljednje vrijeme prisutna eksplozija parlamentarne demokratije.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ističe ipak da uvijek poziva na dijalog, a rušenje Vlade, kako poručuje, nije rješenje.

"Ja ne smatram da je rješene u konfrontacijama, u zakopavanjima u političke rovove u teškim riječima i u svađama. Rješenje nije ni u rušenju vlade, rješenje je u razgovoru, rješenje je u dijalogu, jer ne može biti da je niko 100% u pravu, a vjerovatno je onda dijalog put da se nađe rješenej i da se nađe sredina", kazao je Bečić nakon sastanka sa slovenačkim kolegom Igorom Zorčićem.

Upitan da prokomentarišete izjavu Miodraga Lekića, koji je rekao za premijera Zdravka Krivokapića da je „klovan i politički pajac“ i da li Vlada uvijek ima njegovu podršku kao predsjednika Skupštine, Bečić je naveo da je pobornik umjerenog pristupa.

Bečić je kazao da je predvodnik partije koja ni jednim potezom nije ucjenjivala, uslovljavala niti Vladu, niti svoje političke partnere u parlamentarnoj većini, za prethodnih devet mjeseci.

„Ja uvijek pozivam na dijalog, ne smatram da je rješenje u konfrontacijama, u zakopavanjima u političke rovove, u teškim riječima i u svađama“, rekao je Bečić.

On je pozvao da se osim konstantne negacije govori i o dostignućima parlamenta, da treba da se govori i o onome što su uradili za djecu, radnike, penzionere poljoprivrednike, crkve i vjerske zajednice, kao i za depolitizaciju i profesionalizaciju javnog servisa i evropski put Crne Gore.

„Dijalog je put da se nađe rješenje i da se nađe sredina, jer status kvo nije rješenje“, kazao je Bečić.

Prema njegovim riječima, rješenje je da se sagleda šta je problematično.

„Već imamo otvorena kadrovska pitanja unutar same Vlade i rješenje je u razgovoru, tako da ne podržavam isključivost sa bilo koje strane“, rekao je Bečić.

Bečić je poručio da ne podržava konfrontacije između Vlade i dijela parlamentarne većine, kao ni nespremnost da se razgovara i vodi dijalog.

Na pitanje kakvu poruku šalju zemljama EU, nesaglasjem između izvršne i zakonodavne vlasti i da li je Vlada nestabilna i ima li njegovu podršku kao predsjednika Skupštine, Bečić je kazao da u prethodnih nekoliko mjeseci u Crnoj Gori imamo eksploziju parlamentarne demokratije.

On je ocijenio da je ono što je nekada bilo nezamislivo, danas zamislivo jer je ovo slobodna i demokratska zemlja.