Politika

SPAJIĆ: Zakon o budžetu u zadnjem trenu; Konjević:Vlada je sinoć izgubila legitimitet

Ministarstvo finansija predalo je danas Skupštini novi amandmane na budžet kojim se traži od Skupštine saglasnost da Vlada reprogramira naslijeđene kredite računajući i dolarski kredit kineske Eksim banke za autoput Podgorica Mateševo.

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da je posljednji amadman na Predlog zakona o budžetu stigao u zadnjem trenutku, ali da je neophodan radi predvidivosti svih investitora koji su prisutni u Crnoj Gori.

Ministarstvo finansija predalo je danas Skupštini novi amandmane na budžet kojim se traži od Skupštine saglasnost da Vlada reprogramira naslijeđene kredite računajući i dolarski kredit kineske Eksim banke za autoput Podgorica Mateševo. Mogući iznos starih dugova koji bi se mogli refinansirati iznosi do 900 miliona eura.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet danas na sjednici raspravlja o tom amandmanu.

"Sada smo u finalnoj fazi sa jednom stranom koja je spremna da pomogne ne samo zbog smanjenja kameta već i zbog smanjenja valutnog rizika. Radi se o otplati kredita za autoput. Ne smijemo još da pomenemo o kome se radi, ali postoji evropska strana koja je spremna da refinansira kredit po povoljnijim uslovima. Kredit će biti isključivo korišćen za refinansiranje starih kredita za autoput... Ni po kom osnovu Crna Gora se neće dodatno zaduživati ove godine", rekao je Spajić.

On je dodao da će se novi krediti koristitit isključivo za refinansiranje starih kredita.

Poslanik Socijajdemokratske partije (SDP) Raško Konjević naveo je da ovim amandmanom Vlada nastavlja odnos nepoštovanja prema Parlamentu.

"Vi danas nama ne znate da kažete po kojim uslovima, sa kim i kako se zadužujete. Vi tražite od parlamenta na dan glasanja da vam vjeruje, da vam neko vjeruje, a tajite od nas sve... Ovo što radite je besprizorno", rekao je Konjević.

Konjević je naveo da Vlada više nema povjerenja i da je sinoć izgubila legitimitet.