Politika

MINISTARSTVO ODBRANE: NIJE DOSTAVLJAN KATNIĆEV DOSIJE DF-u, ZA TAKO NEŠTO NE POSTOJI ZAKONSKI OSNOV

Autor Jovana Raičević Izvor Standard

Demokratski front je na nedavnom skupštinskom zasijedanju progurao, a većina i usvojila, izmjene Zakona o radu i to u dijelu potrebnih godina za odlazak u penziju, piše Standard.

Izvor: Mondo/Jovana Delać

Starosna granica je sa 67 spuštena na 66 godina, čime je, nenadano, veliki broj građana stekao uslov za mirovinu.

Svi osim Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića su u ovom slučaju kolateralna šteta jasne namjere DF-a da pošto-poto smijene Specijalnog tužioca, navodi Standard.

U obrazlaganju potrebe promjene Zakona o radu poslanici DF-a su na skupštinskom zasijedanju istakli da se radi “samo” o usklađivanju ovog zakona sa Zakonom o PIO iako je jasno bilo da to nije glavni cilj. Ubrzo su iz skupštinskih klupa ali i sa rezervnih položaja iz stranke izdeklamovali sve podatke o Katniću do kojih su došli, najvjerovatnije na nelegalan način.

 Iz Fonda PIO su Standardu saopštili da niko zvanično nije tražio podatke niti su oni dostavljeni, a odakle oni u posjedu poslanika DF-a nijesu znali da objasne.

I iz Ministartsva odbrane je Standardu stigao sličan odgovor.

“Demokratski front se nije zvanično obraćao za dostavljanje podataka od Ministarstva odbrane i ti podaci nijesu dostavljeni, a za to ne postoji ni zakonski osnov”, saopšteno je Standardu iz MO CG.

Oni su dodali da, osim službenika zaposlenih u Ministarstvu, koji rade na obradi predmeta koji se odnose na statusna pitanja, uvid u dosije personalnih podataka može da ima samo lice na koje se ti podaci odnose.

Očigledno je da su za pribavljanje ličnih podataka DF vojnici po dubini odradili zadatak i dostavili ih centrali.

Standardu je iz VDT-a saopšteno da nisu otvarali istragu o tome ko se i na koji način dokopao dosijea Specijalnog tužioca iz Fonda PIO i Ministarstva odbrane.