Politika

RADULOVIĆ TRAŽI KONSULTACIJE DRŽAVNOG VRHA ZBOG AMBASADORA

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) smatra da bi, povodom izbora budućih diplomata, trebalo nastaviti dobru praksu da se ambasadori biraju dogovorom tri predsjednika države, Vlade i Skupštine i šefa diplomatije.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Iz MVP-a su istakli da su spoljnopolitičke konsultacije pomenuta četiri zvaničnika nešto što treba nastaviti.

“Postavljenje ambasadora je do sada usaglašavano na spoljnopolitičkim konsultacijama predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine, predsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova. Iako se radi o formatu koji nema zakonsko utemeljenje, smatramo da se radi o dobrom i korisnom formatu i vjerujemo da ga u uslovima kohabitacije treba nastaviti”, saopštili su Danu iz MVP-a.

Oni su to naveli nakon informacija da je Milo Đukanović kao šef države vratio 11 predloga za buduće ambasadore.

Iz MVP-a su podsjetili da za imenovanje šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava nijesu predviđeni posebni rokovi.

Oni su kazali da je u skladu sa Zakonom o vanjskim poslovima opozvano osam ambasadora i jedan generalni konzul, dok je Vlada pokrenula procedure opoziva još šest ambasadora.

“MVP je pokrenulo procedure za postavljenje 12 ambasadora. U skladu sa Zakonom o vanjskim poslovima, specijalne izaslanike i stalne otpravnike poslova imenuje ministar, a zakonom nije predviđeno da je za ove funkcije potrebna saglasnost nekog od subjekata koji u okvirima svoje nadležnosti vrše vanjske poslove, uključujući i određivanje privremenog otpravnika poslova”, navode iz MVP-a.