Politika

KABINET PREDSJEDNIKA: ĐUKANOVIĆ DAO SAGLASNOST ZA SEDAM OD 18 KANDIDATA ZA AMBASADORE

Autor Jovana Raičević

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, dao je saglasnost za imenovanje sedam diplomata od 18 kandidata o kojima je razgovarao sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Izvor: Predsjednik Crne Gore/YouTube/screenshot

Đukanovićeva savjetnica za vanjsku politiku Tamara Brajović, kazala je da su razgovori sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i ministrom vanjskih poslova (MVP) Đorđem Radulovićem o kandidatima za nove ambasadore Crne Gore započeti 28. aprila.

"Od 18 kandidata, Predsjednik je dao saglasnost za sedam diplomata, za koje procedura može da bude dalje nesmetano nastavljena počevši od formalnog usvajanja predloga MVP od Vlade Crne Gore", navela je Brajović.

Ona je objasnila da su od preostalih 11, pojedini dobili negativno mišljenje, dok je za jedan broj dogovoreno da se obave dodatne konsultacije.

Brajović je kazala da je u međuvremenu, 24. maja, Vlada kandidovala još jedno ime.

Ona je rekla da Đukanović neće javno govoriti o pojedinačnim kandidatima, jer je to dobra praksa u diplomatiji, a posebno ne o onima za koje je postignut dogovor i za koje će kroz uobičajenu internu proceduru biti zatražen agreman od zemlje prijema.

"Ukoliko bi se Vlada opredijelila da zatraži agreman zemlje prijema za kandidata o kojem nije postignuta saglasnost s Predsjednikom u konsultativnom procesu, jasno je da bi to bilo neozbiljno poigravanje sa ugledom Crne Gore i povjerenjem u odnosima s potencijalnim zemljama prijema ili organizacijama", navela je Brajović.

Ona je poručila je Đukanović otvoren za saradnju da se kroz dalje konsultacije dođe do konsenzusa, što je u najboljem interesu Crne Gore i čini suštinu kohabitacije.