Politika

AUSTRIJA: ZAGOVORNIK PRISTUPANJA CRNE GORE EU

Autor Jovana Radunović Izvor MINA

Austrija će nastaviti da podržava Crnu Goru u ispunjavanju uslova za članstvo u Evropskoj Uniji (EU).

Izvor: Uprava policije Crne Gore

Kordić je danas, uoči prve političke međuvladine konferencije između Crne Gore i EU, razgovarala sa Huber i njenim zamjenikom Karlom Prumerom.

„Opredjeljenje Vlade je uspješno sprovođenje reformi i adresiranje svih pitanja iz vladavine prava i poglavlja 23 i 24, kako bi Crna Gora dostigla svoj ključni geopolitički cilj - članstvo u EU“, kazala je Kordić, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade,

Navodi se da je razgovarano o važnosti non-pejpera za poglavlja 23 i 24 kao daljoj mapi puta za dostizanje završnih mjerila.

Kordić je naglasila da je Crna Gora spremna da primijeni Novu metodologiju pregovora s EU i poručila da se sve obaveze iz EU agende ispunjavaju kvalitetno i pravovremeno.

„Austrija ostaje prijatelj proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana i nastaviće da pruža podršku Crnoj Gori u ispunjavanju uslova za članstvo“, poručila je Katalin Tunde Huber.

Ona je ukazala na značaj napretka u poglavljima 23 i 24 koji diktiraju ukupni napredak u približavanju Crne Gore EU i istakla značaj dijaloga i saradnje sa Parlamentom, posebno u pogledu adresiranja pitanja iz oblasti vladavine prava.

Huber je poručila da su Austrija i države Višegradske četvrke snažni zagovornici učešća država Zapadnog Balkana na Konferenciji o budućnosti Evrope i da očekuju da će se politika proširenja naći među prioritetima narednih predsjedavanja EU.