Politika

DF: TRAŽIMO DA SE IZABERE NOVI PREMIJER, OVAKVO STANJE JE NEODRŽIVO!

Autor Gordana Bojanić

Šverc cigareta preko teritorije Crne Gore nije moguć bez podrške Vlade, a nedolazak premijera Zdravka Krivokapića i ministra finansija Milojka Spajića na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu pokazuje da nemaju državničku odgovornost, saopšteno je iz DF-a

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Poslanici DF-a reagovali su na nedolazak Krivokapića, Spajića i šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića na kontrolno saslušanje Odbora o švercu cigareta.

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević kazao je na konferenciji za novinare da su obećali da će zaustaviti šverc cigareta i narkotika, i da je to njihova moralna obaveza prema biračima.

„Ova Vlada se formirala suprotno volji birača. Oni koji su formirali Vladu obećali su nam da će za 200 dana napraviti čudo u Crnoj Gori“, rekao je Medojević, prenosi portal Pobjeda.

On je kazao da mu je žao što Krivokapić, Spajić i Vukšić nijesu pokazali minimum državničke odgovornosti.

Kako je naveo, niko nije demantovao da su 94 šlepera cigareta izašla iz Luke Bar i da je neko od toga zaradio više desetina miliona eura.

„Onaj ko je uvezao 940 tona cigareta, morao je dobiti garancije iz vlasti da niko neće zaplijeniti cigarete“, istakao je Medojević.

Prema njegovim riječima, Krivokapiću i Spajiću treba ponovo pružiti šansu da dođu i daju odgovore, jer je, kako je kazao, ovo najgora opcija.

„PzP neće dati podršku Vladi koja švercuje cigarete. Ovo je bjekstvo premijera i ministra finansija od kontrolne uloge parlamenta“, naveo je Medojević.

On je kazao da Krivokapić nema njihovo povjerenje.

„Tražimo da se potpiše novi sporazum u okviru iste većine i da se izabere novi premijer i nova Vlada. Nećemo svakako smjenjivati Vladu sa Demokratskom partijom socijalista“, istakao je Medojević

Spremni su, kako je naveo, da pričaju o rekonstrukciji Vlade, ali i da formiraju novu vladu u okviru vladajuće većine.

„Nijesmo dobili odgovor još od Demokrata i URA-e, ali trenutno stanje je neodrživo. Stvari su veoma komplikovane, ako možemo da se dogovorimo u okviru većine, onda, to govorim u moje ime, zna se da su izbori jedina opcija“, precizirao je Medojević.

On je dodao da ima informacije da je premijer bio u jednoj stranoj ambasadi i predlagao da Spajić bude novi premijer.

„Dijalog je neophodan, kao i dogovor, ali ovo što se sada dešava je neizdrživo“, zaključio je Medojević.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević kazao je da činjenica da je Spajić u utorak potvrdio da će doći na sjednicu Odbora, a danas odbio, govori o tome da se radi o sinhronizovanoj akciji sa premijerom.

„Ukoliko Krivokapić smatra da ne treba da dođe na sjednicu Odbora i da kaže da on ili neko od njegove porodice nije dio toga, onda to govori o meni. Mislim da sam mu bio najveći prijatelj, jer sam mu omogućio da sve optužbe pobije i da nakon toga istražni organi ispitaju ko švercuje cigarete“, naveo je Knežević.

Govoreći o Temeljnom ugovoru, on je rekao da je Krivokapić iznevjerio volju birača nepotpisivanjem tog akta.

„Pozvali smo Demokrate i URA-u da razgovaramo o ozbiljnoj krizi u većini i da potpišemo sporazum. Zvali smo premijera nekoliko puta da razgovaramo o problemima, o budžetu i drugim stvarima, što Krivokapić ignorantski odbija“, kazao je Knežević.