Politika

MEDOJEVIĆ: VLADA TREBA DA PADNE ZBOG NEPOŠTOVANJA USTAVA, KRIVA JE ZA NEUSVAJANJE BUDŽETA!

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

Crna Gora je jedina država u Evropi koja nema budžet, a isključiva odgovornost za to leži na Vladi, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

On je kazao da jedan dio odgovornosti ima i bivša Vlada Duška Markovića koja, kako je naveo, nije parlamentu dostavila budžet u zakonskom roku, do 15. novembra prošle godine.

“To što su nakon izbora bili u tehničkom mandatu, ne opravdava kršenje zakonskih rokova, koji su upravo propisani da bi se omogućilo neophodno vrijeme za poslanike da se pripreme za raspravu, uključujući i pripremu amandmana”, smatra Medojević.

On je podsjetio da je Vlada, ipak, izabrana 4. decembra prošle godine.

“A građanin Mickej Spajić je od 23. novembra neovlašćeno učestvovao u pripremi i realizaciji zaduženja od 750 miliona eura i radio skupa sa ministrom Radunovićem, uz odobrenje Duška Markovića”, kazao je Medojević.

Vlada je, kako je rekao, morala dostaviti Predlog zakona o budžetu za 2021. godinu odmah nakon imenovanja, da bi po hitnom postupku obavili raspravu do kraja prošle godine.

“Po organskom zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti Vlada mora da dostavi Predlog zakona. To je njena ustavna i zakonska obaveza”, kazao je Medojević.

Vlada, prema njegovim riječima, nije nadležna za donošenje odluke o privremenom finansiranju.

To je, kako je naveo, nadležnost Skupštine koja donosi takvu odluku, nakon prethodnog neizglasavanja budžeta.

“Tom odlukom se daje rok Vladi za dostavljanje Predloga zakona o budžetu (obično tri mjeseca) i zadužuje ministar finansija za njeno izvršenje. Bilo bi logično da ministar nadležnom Odboru za budžet dostavlja mjesečne izvještaje o realizaciji plaćanja tokom privremenog finansiranja”, naveo je Medojević.

Vlada je, kako je rekao, morala dostaviti Skupštini Predlog budžeta za ovu godinu.

“Ako nijesu bili u stanju da pripreme budžet zbog neznanja ili neiskustva, Vlada je mogla da, u konsultacijama sa Kolegijumom Skupštine, zatraži od poslanika da ne glasaju za budžet Vlade Demokratske partije socijalista i da onda nakon toga Skupština ne izglasa budžet i donese odluku o privremenom finasiranju”, kazao je Medojević.

On je rekao da ova Vlada u kontinuitetu krši Ustav i zakone koji definišu budžetski sistem.

“I uvodi netransparentne prakse i procedure gdje se odluke o trošenju novca građana donose diskreciono u uskom krugu ljudi”, dodao je Medojević.

Apsolutno su, kako je kazao, netačne tvrdnje ministara da ne mogu da organizuju javne nabavke, plaćaju subvencije, premije i slične troškove iz budžeta, zbog neusvajanja budžeta.

“Kako je onda ministar finansija kupio dva aviona (bez motora), za 21 milion dolara, uplatio osnivački ulog za ToMontenegro, i izvršio mnoga druga plaćanja, koja nijesu bila predviđena budžetom za prošlu godinu. U zakonu postoji samo limit u visini plaćanja po potrošačkim jedinicama”, naveo je Medojević.

On je citirao član 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

“Ako se zakon o budžetu države odnosno odluka o budžetu opštine ne donese do 31. decembra tekuće, za narednu fiskalnu godinu, Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini”, naveo je Medojević.

Prema njegovim riječima, mogu da se organizuju javne nabavke za ljekove i opremu u Ministarstvu zdravlja, nabavke auta u Ministarstvu unutrašnjih poslova, subvencije i plaćanja proizvođačima mlijeka i danas.

Možda ce vas zanimati

“Ali Vlada i lobisti vlasnika Vijesti su odlučili da krenu sa propagandom da je za njihovo neznanje, lopovluk, nerad i neodgovornost, kriv parlament. To je brutalna laž i zamjena teza”, kazao je Medojević.

On je rekao da premijer i ministri treba da odgovaraju parlamentu za kršenje Ustava i organskog zakona o budžetu, “a ne da drže lekcije parlamentu.”

Ova Vlada bi trebala da padne zbog kršenja Ustava i zakona, netransparentnog rada, korupcije i štetnih odluka”, smatra Medojević.

Budžet, kako je kazao, nije predložen Skupštini, “jer samo jedan čovjek vrši sva plaćanja iz budžeta.”

“Preko 500 miliona eura do danas je platio samo jedan čovjek – ministar Mickej. Niti znamo kome, ni na osnovu čega, ni po kojim cijenama. Bez kontrole i javnosti. Takva praksa je idealna za korupciju i poslove na štetu države”, zaključio je Medojević.

POGLEDAJTE ŠTA SU JOŠ REKLI POSLANICI FRONTA O BUDŽETU: