Politika

ODBOR PODRŽAO OPOZIV AMBASADORA

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike dao je pozitivno mišljenje o predlogu za opoziv šest ambasadora Crne Gore u inostranstvu.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Odbor je raspravljao o opozivu ambasadorke pri Ujedinjenim nacijama na rezidentnoj osnovi sa sjedištem u Njujorku, Milice Pejanović Đurišić, kao i ambasdora u Argentini i Hrvatskoj, Srđana Stankovića i Bora Vučinića.

Predložen je i opoziv ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske i Sloveniji, Vladimira Beratovića i Vujice Lazovića, kao i ambasadora pri Savjetu Evrope Zorana Jankovića.

Predlog za opoziv ambasadora utvrdila je Vlada na predlog Ministarstva vanjskih poslova (MVP), a mišljenje od skupštinskog Odbora zatražio je predsjednik države Milo Đukanović.

Državni sekretar u MVP Ljubomir Mišurović kazao je da je Vlada predlog za opoziv ambasadora utvrdila u cilju autentičnijeg predstavljanja i zastupanja svojih politika.

“Svi ambasadori upoznati sa odlukom i dat im je razuman vremenski rok da preduzmu sve aktivnosti za povratak u zemlju i predaju dužnosti opravnicima poslovima”, rekao je Mišurović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović rekao je da ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović demonstrira arogantan odnos time što se nije došao na sjednicu Odboru i da više nema kredibilitet.

“On skida glave sam, postavlja sam bez ikakvih kriterijuma”, rekao je Radulović.

On je je kritikovao predlog da se novinar Vijesti Vladan Žugić predloži za specijalnog izaslanika za kulturu u Hrvatskoj, navodeći da je u pitanju čovjek koji je radio protiv nekadašnje opozicije, i pisao neistine.

"I vi njega postavljate za specijalnog izaslanika za kulturu, koji pojma nema sa kulturom. Što nijeste postavili nekoga sa akademije", upitao je Radulović.

On je podržao smjenu Pejanović Đurišić zbog njenog političkog angažmana iako, kako je kazao, nije bio za njen opoziv.

"Radi se o vrlo uglednom naučniku i profesoru Univerziteta. Njeno političko djelovanje je u određenom momentu bilo izraženo protiv režima", rekao je Radulović.

Radulović je kazao da nije ni za smjenu Stankovića jer je, kako je rekao, izuzetan naučnik i neko ko je prepoznatljiv u svijetu.

On je rekao da nikada nije čuo za politički angažman Stankovića.

Radulović je za Lazovića kazao da se "ogriješio o mnoge stvari, da nije zasluživao da bude ni ministar".

On je rekao da su novi ambasadori koji se predlažu “okoreli DPS ljudi” ili kadrovi aktuelnog predsjednika Vlade.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša je rekao da mu nije jasno koju će politku Vlade sjutra zastupati novi ambasadori.

“Jer između konstituenata vlasti ima značajne razlike u nekim segmentima vanske politike države”, naveo je Mugoša.

On je rekao da ne vidi razlog zbog čega su neki ambasadori morali biti opozvani, s obzirom na to da im za par mjeseci ističe mandat.

Poslanik DF-a Milun Zogović rekao da je da pomenuti ambasadori nijesu diplomatski predstavnici Crne Gore, već lični ambasadori politike perthodog režima.

“Da se radi o ljuima koji su profesionalci, koji nijesu bili predstavnici određene politike 30 godina onda bi bilo shvatljivo da imamo razumijevanja. Ovo smo trebali da uradimo mnogo ranije, jer država je zaustavljena od kadrova bivšeg režima kojeg aktuelna Vlada ne želi ili ne smije da smjenjuje”, naveo je Zogović.

Poslanik Dejan Đurović je rekao da su pomenuti ambasadori “udarna pesnica i personifikacija diktatorskog režima DPS i Mila Đukanovića”.

“I ne zaslužuju više ni jedan jedini dan da budu na toj poziciji”, dodao je Đurović.

Poslanica Demokrata Tamara Vujović rekla je da neki od ambasadora ne bi smjeli više da budu reprezenti vanjske politike Crne Gore.

Tagovi