Politika

ŽUSTRA RASPRAVA IZMEĐU VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ I BRATIĆ: "VAMA U OPOZCIJI NIŠTA NIJE SVETO" - "NAMA JE SVETA CRNA GORA"

Autor Jovana Raičević

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić danas je, odgovarajući na poslanička putanja u Skupštini, izjavila da opoziciji ništa nije sveto, pa ni obrazovanje i vaspitanje. Na ovo je žestoko reagovala psolanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Bratić je istakla da direktori koji su posao radili profesionalno i stručno nema potrebe da se plaše revanšizma, ali da su takvi nažalost rijetki, da su mnogi više koristili tu funkciju da pored imena upisuju krtsići za DPS, SDP, SD.

Bratić je najavila da će sprovesti smjenu direktora javnih ustanova u zemlji.

"Ne bi trebalo da čekaju silu zakona” već da sami podnesu ostavke. Imenovanja novih direktora javnih ustanova obaviće se bez izuzetka, bez partijske knjižice u konkursnoj dokumentaciji".

Ona je poručila da opoziciji ništa nije sveto, pa ni obrazovanje i vaspitanje.

“Ona je izjavila da za nas u opoziciji ništa nije sveto. To je velika uvreda. Za nas je sveta država Crna Gora. A za vas ništa nije sveto. Neka nam ministarka odgovori koje partije je bila član kada je mimo svih procedura kao privilegiju dobila državljanstvo Crne Gore”, reagovala je Vuksanović Stanković.

Bratić je kazala da će imenovanja biti sprovedena bez izuzetka.

“Izbor direktora javnih ustanova, možete biti sigurni, biće realizovan u zakonskom roku, ali ne kao cunami revanšizma, smjena, čistki, ili kako god to kritičari moga rada kreativno nazivali, na osnovu jasno ustanovljenih i na zakonu utemeljenih kriterijuma, sa ciljem stvaranja uslova, da obrazovanje i vaspitanje ponovo postanu pokretačka snaga naše zemlj..

Dosadašnji direktori javnih ustanova koji su na te pozicije dolazili na osnovu transparentnih komparativnih prednosti koje su iskazali i koje su u stanju i dalje da iskažu, mirno mogu da spavaju, ukoliko su radili u skladu sa zakonom, a to podrazumijeva da su politička i sva druga angažovanja, koja su nespojiva sa obrazovanjem i vaspitanjem djece, držali daleko od ustanova na člijem su čelu”, kazala je Bratić.

Svi oni koji to nisu, nastavila je ministarka možda baš zato što nijesu imali kad od vođenja svakakvih partijskih spiskova i evidencija - a koji su na taj način doprinosili haotičnom stanju obrazovanja i vaspitanja u tim ustanovama, te takvim djelovanjem, ponižavali svoju profesiju prosvjetnog radnika, ne bi trebalo da čekaju da osjete silu ovog zakona, već bi im možda najpametnije bilo da sami podnesu ostavke.

“To bi im bila prilika za, kako takvu, aboliciju i priliku da makar pokažu da su sačuvali nešto od etičnosti, pa bi im bilo moguće i oprostiti, jer to što se radilo u resoru prosvjete, nemoguće je zaboraviti, a na to će nas još dugo podsjećati posledice cunamija koji bi, sada, nama htjrli da spočitaju. Imenovanja novih direktora javnih ustanova, izvršiće se bez izuzetka, u skladu sa zakonom, bez partijske knjižice u konkursnoj dokumentaciji.

Naravno, ona neće biti ni smetnja ukoliko se ne bude mahalo njome, pod uslovom da su primarni adekvatno obrazovanje, struka, profesionalnost i spremnost da se interes javne ustanove i potreba unapređenja obrazovnog sistema stavi ispred svakog drugog interesa”, poručila je ministarka Bratić.