Politika

DETALJI SASTANKA: KRIVOKAPIĆ TVRDIO DA TRPI PRITISKE, PORFIRIJE MU REKAO - "BOLJE SAM PODNESI OSTAVKU!"

Autor Gordana Bojanić Izvor Kurir

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić nije potpisao Temeljni ugovor sa SPC, jer mu, kako saznaje Kurir iz vrha crkve, dio vladajuće većine prijeti obaranjem vlade.

Izvor: Vlada Crne Gore/B.Ćupić, Kurir/Saša Đorđević

Nakon što je Krivokapić saopštio razloge za odlaganje potpisivanja pomenutog dokumenta, dodaje izvor Kurira, patrijarh Porfirije mu je poručio da je najbolje da podnese ostavku na mjesto premijera.

U Patrijaršiji se preksinoć dogodila prava drama, piše Kurir. Potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore bilo je dogovoreno za četvrtak u zgradi Patrijaršije, u Beogradu. Potpisnici je trebalo da budu Krivokapić i patrijarh Porfirije. Kabinetu patrijarha je javljeno da je dokument spreman, spremljen je protokol u Beogradu, ostalo je samo da se stavi paraf na dokument. Međutim, u jednom trenutku je uslijedila serija izgovora zbog kašnjenja premijera, što je odmah probudilo sumnju, da bi se najstrašniji scenario obistinio samim dolaskom crnogorskog zvaničnika u 21 sat.

"Predsjednik Vlade u Podgorici je iznio nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti", ističe se u saopštenju objavljenom na sajtu SPC, kao i da je patrijarh te "razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje neuviđajući osnovanost i opravdanost namjere premijera Krivokapića da ne potpiše ugovor".

U pomenutom saopštenju se navodi da su patrijarh i arhijereji izrazili veliko "žaljenje i zabrinutost za dalji položaj SPC i njenog vjernog naroda". Iako je i sam istup SPC i više nego oštar, izvor Kurira navodi, da je sve, uživo, bilo još intenzivnije.

"Niko nije mogao da vjeruje da Krivokapić traži odlaganje, pa sve je bilo spremno za potpisivanje. Razlozi koje je naveo su glupi - da se odloži za oktobar da bude jubilarnni termin, pa da to mora da bude saborna odluka crnogorskog naroda, da bi i poslanici DPS trebali da glasaju za to... Tražio je još malo vremena da sredi situaciju, jer Abazović i Aleksa Bečić nisu za to. Čak je rekao da Dritan prijeti da će da obori vladu. Kao, on sam hoće, ali mu treba vremena da bi odluka bila saborna. Usput je provukao da bi bilo dobro da prethodno patrijarh posjeti Crnu Goru", navodi izvor.

Patrijarh Porofirije mu je odmah rekao da je razočaran ovakvim razvojem. 

"Patrijarah ga je podsjetio da je on to obećao i rekao mu je da što se njega tiče da je najbolje da podnese ostavku na mjesto premijera", ističe izvor Kurira.

"Bečić je vršio protisak na pojedine episkope da se to ne potpisuje, a posebno ne u Beogradu", dodaje izvor Kurira.

Krivokapić je iskoristio svoj dolazak u Beograd da lobira da vladika budimljansko- nikšićki Joanikije bude novi mitropolit u Crnoj Gori. Iako je vladika Joanikije već bio izvjestan za ovo mjesto, otvoreno miješanje crnogorskog premijera, bacilo je sjenku na samo imenovanje. Čak je i sam vladika budimljansko- nikšićki morao juče da reaguje, pa je poručio da je od Krivokapića tražio da potpiše Temeljni ugovor, a ne da se miješa u izbor mitropolita.

"Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što ja svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronamjeran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rješavanje bilo kljucni prioritet Krivokapićeve vlade", poručio je ovaj vladika.

Potpredsednik vlade Dritan Abazović rekao je da je znao za odlazak Krivokapića u Beograd, ali i da mu je sugerisao da nema potrebe da se žuri sa potpisivanjem ugovora sa SPC. Abazović tvrdi da nema problem s tim da ugovor sa SPC bude potpisan, ali smatra da ga prije toga treba analizirati i u njemu jasno zaštititi interese Crne Gore.

Demokrate Alekse Bečića oglasile su se danas saopštenjem u kojem tvrde da se predsjednik Skupštine Crne Gore nije miješao u odnose crkve i države.