odgovorili mandiću

DEMOKRATE: Interes i čast Države i Crkve, u potpunosti moraju biti zaštićeni

Autor Gordana Bojanić

Razumijemo pokušaj Andrije Mandića da u ovim smutnim vremenima malo politički profitira, jer mu nije prvi put da kroz pitanja javnosti pokušava poslati poruku koja bi odgovarala isključivo njegovom političkom subjektu, saopštile su Demokrate

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Oni su reagovali nakon izjave lidera Nove Andrije Mandić da je Aleksa Bečić možda vršio pritisak na premijera Krivokapića da se ne potpiše Temeljni ugovor izmeđz države i SPC.

"Prvo, kao predsjednik Skupštine, Aleksa Bečić poštuje Ustav. A to znači da se ne miješa u rad izvršne vlasti, niti u unutrašnja pitanja crkava i vjerskih zajednica. Drugo, u odnosu na aktuelnu temu, stav Alekse Bečića koji je sopštio gospodinu Krivokapiću je istovjetan stavu kojeg je više puta saopštio javnosti. A on glasi: Proces usaglašavanja i potpisivanja temeljnog ugovora između Države i Crkve je u nadležnosti Vlade, kako je bilo i u svim prethodnim slučajevima potpisivanja istog sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama", piše u reagovanju Demokrata na izjave Mandića.

Možda ce vas zanimati

Ističu da Bečić nije upoznat ni sa jednom radnom verzijom temeljnog ugovora, i tim prije, kako navode iz partije. jasno ističe da sve ono što predsjednik Vlade, potpredsjednik Vlade i članovi Vlade, odnosno Vlada usaglase sa Crkvom, je nešto što je za Demokrate i Bečića prihvatljivo.

"Treće, svi dosadašnji javni istupi u prethodnim mjesecima i nedeljama od strane državnih i crkvenih vlasti su išli u pravcu da će se nakon usaglašavanja Vlade i Crkve, temeljni ugovor potpisati u Crnoj Gori, što je logičan, prirodan i racionalan pristup. Zašto je došlo do nekih novih momenata u odnosu na te najave i planove, i to baš u ovim danima, nije na predsjedniku Bečiću da sudi, jer bi moglo biti shvaćeno kao miješanje u pitanja van njegovih ustavnih nadeležnosti, a na gradjanima i javnosti je da izvode zaključke", dodaje se.

"Četvrto, činjenica da istovremeno za gospodina Krivokapića jedan spektar političkih subjekata govori da je protiv Crkve, a drugi spektar da je crkveno lice, dovoljno govori o svrsi napada na Vladu i predsjednika Vlade. Peto, dostojanstvo, interes i čast Države i Crkve, u potpunosti moraju biti zaštićeni", zaključuju iz Demokrata.

Tagovi