Politika

PONOVO IZGLASANE IZMJENE I DOPUNE TUŽILAČKOG ZAKONA

Autor Jovana Raičević Izvor CdM

Nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, poslanici u crnogorskom parlamentu danas su ponovo izglasali isto zakonsko rješenje.

Izvor: Skupština Crne Gore/ Tviter

Za je glasalo svih 41 poslanik vladajuće većine. Opozicioni poslanici bojkotovali su današnje glasanje.

Podsjećamo da su poslanici Skupštine Crne Gore usvojili 12. maja izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu. Predstavnici vladajuće većine DF-a, Demokrata, Građanskog pokreta URA su, uprkos nepovoljnom mišljenju Venecijanske komisije, podržali izmjene ovog zakona. I tada su opozicioni posalnici bojkotovali glasanje.

Đukanović je odbio da potpiše taj akt i vratio ga Skupštini na ponovno odlučivanje. On je ocijenio da da je ovim zakonom ugrožen ustavno pravni sistem Crne Gore, prenosi CDM.

“Ustav predviđa podiljeni sistem vlasti, ali ne predviđa kontrolu nad sudskom vlasti, ruše se temeljni demokratski pricnipi ruši se partnerstvo sa EU”, rekao je ranije Đukanović.

Podsjetio je da je Venecijanska komisija u dva navrata jasno saopštila primjedbe na intenciju koju su nudila dva tužilačka zakona.

“I posljednje mišljenje Vjenecijanska komisija je rekla šta je neprihvatljivo – da se tužilac bira izvan tužilačke organizacije. Sve to je brutalno ignorisano od strane vladajuće koalicije jer oni ne vjeruju da ima bilo koga ko je spreman da preuzme partijski bič koji oni pokušavaju da im uguraju u svoje ruke”, kazao je na godišnjoj konferenciji za novinare Đukanović.

Smatra da nova većina želi da nađe nekog ko će nastaviti sa brutalnim revanšizmom i to nije dobro za Crnu Goru, navodi CDM.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je kazao da će današnja sjednica Skupštine na kojoj će se ponovo glasati o tužilačkim zakonima trajati svega par minuta i gdje će ponovo 41 poslanik izglasati izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu, nakon čega će predsjednik države, saglasno Ustavu, biti dužan da ih potpiše, “oni će stupiti na snagu, stvoriti pretpostavke za stvaranje uslova za odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”.